Veel trekvogels keren later terug uit Afrika

Trekvogels die ver in het zuiden overwinteren, keren dit voorjaar vaak later terug dan normaal. De oorzaken daarvoor zijn volgens Natuurpunt meervoudig, al zouden de weersomstandigheden een belangrijke rol spelen. En later terugkeren betekent ook dat het broedseizoen pas later van start gaat.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Niet alle trekvogels keren later terug dan gewoonlijk. Soorten die dichter bij huis overwinteren, zoals in Zuid-Europa en Noord-Afrika, en die vroeg in het voorjaar terugkeren, kwamen dit voorjaar op een normaal tijdstip. Het gaat bijvoorbeeld om de blauwborst, boomleeuwerik, roodborsttapuit, tjiftjaf en zwartkop.

Sahara

Bij vogels die de winter doorbrengen ten zuiden de Sahara, is dat een ander verhaal. Vooral de boerenzwaluw en oeverzwaluw zijn dit jaar volgens Natuurpunt opvallend laat, al ziet de organisatie momenteel bij vrijwel alle Afrikatrekkers een vertraging van een tot twee weken bij aankomst.

De organisatie geeft aan dat de oorzaken wellicht divers zijn. Omdat ze verder overwinteren en dus een langere afstand moeten afleggen, wordt hun voorjaarstrek beïnvloed door de weersomstandigheden. Natuurpunt stipt daarbij aan dat door stormen boven het noordwestelijke deel van Afrika midden maart, heel wat saharastof naar hogere luchtlagen werd getild en de trekomstandigheden ongunstig waren.Maar ook in Zuid-Europa waren de omstandigheden in maart erg slecht, met koude periodes afgewisseld met dagen met (veel) neerslag en/of tegenwind.

De gevolgen laten zich niet meteen voorspellen. Maar laat aankomen in de broedgebieden betekent ook later kunnen starten aan het broedseizoen. Dat riskeert ofwel te leiden tot een lager aantal eieren of tot een broedsel minder aan het eind van het seizoen.