Ventilus komt dan toch bovengronds: «We moeten vooruit met het dossier»

De Vlaamse regering en dus ook regeringspartij cd&v «aanvaardt de inhoud en de conclusies van het rapport van de Duitse professor Westermann» in het Ventilus-dossier. Dat rapport bevestigt de eerdere conclusies van de intendant dat er best een bovengrondse hoogspanningslijn komt. «We moeten vooruitgaan met dit dossier», zegt cd&v-minister Benjamin Dalle. De West-Vlaamse burgemeesters staken op dit moment hun verzet.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Na het nieuwe rapport van de Duitse expert Dirk Westermann was het voor regeringspartijen Open Vld en N-VA kristalhelder: de Ventilus-hoogspanningslijn - die de energie van de windparken op zee aan land moet brengen - moet bovengronds omdat dit gewoon de enige werkbare oplossing is. Voor minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) was het dossier klaar om een belangrijke horde te nemen. Het was wachten op het standpunt van regeringspartij cd&v, de partij die zich in het verleden heeft uitgepsroken voor een ondergrondse oplossing en die zich met verschillende lokale burgemeesters verzet tegen de bovengrondse piste.

Maar cd&v laat het verzet tegen de bovengrondse piste nu varen. «We hadden met de burgemeesters afgesproken om die dubbelcheck te laten doen door professor Westermann. Die bevestigt dat een oplossing met gelijkstroom onder de grond de eerste tien jaar niet haalbaar is», zegt cd&v-minister Dalle. «We moeten vooruit met dit dossier», zegt de cd&v’er, verwijzend naar de nood aan bevoorradingszekerheid en het aan land kunnen brengen van de offshore windenergie.

Snel duidelijkhied over gezondheidsaspect

Voor cd&v is het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over het gezondheidsaspect, met name de stralingsnormen, en over het flankerend beleid, meer bepaald de compensaties voor de betrokken omwonenden. Bedoeling is om die kwesties op korte termijn uit te klaren.

Reactie burgemeesters

«We beseffen dat we deze stap niet kunnen tegenhouden», zegt Lieven Huys (cd&v), burgemeester van Wingene. «Wat niet betekent dat we het dossier niet verder zullen opvolgen. Als blijkt dat de belangen van burgers, bedrijven en landbouwers in de toekomst risico lopen, kunnen er alsnog juridische stappen worden ondernomen.»

«Het eigenlijke tracé van de lijn moet nog worden vastgelegd», zegt Bart Dochy (cd&v), burgemeester van Ledegem. «Rond Izegem, bijvoorbeeld, zijn er vier varianten. Afhankelijk van de keuzes voor het tracé zullen wij beslissen om ons al dan niet aan te sluiten bij procedures van de burgerplatformen. Die staan, net als sommige ondernemingen, klaar met hun advocaten en ik wens hen veel succes.»

De burgemeesters bergen hun hoop op een ondergrondse oplossing nog niet helemaal op. «We roepen op om het onderzoek naar de technologie voor ondergrondse gelijkstroom te versnellen, want dat is hoe dan ook de toekomst», zegt Huys. Hij verwacht dat de technologie mogelijk zo snel zal evolueren dat die de procedure voor de Ventilus-lijn inhaalt.