Vissendrollen zijn een cruciaal middel tegen klimaatverandering volgens wetenschappers
De uitwerpselen van vissen kunnen koolstof eeuwenlang vasthouden. De ontlasting bevat koolstof, die zo in de bodem van de oceaan belandt in plaats van in de atmosfeer. Dat zegt wetenschapper Daniele Bianchi van de University of California Los Angeles in het Amerikaanse tijdschrift Vox. Ze zegt dat er meer aandacht moet zijn voor vissenfecaliën in de strijd tegen klimaatverandering.
Kortweg komt het erop neer dat ieder kakje dat een vis legt, helpt tegen de opwarming van de aarde. In de oceaan leeft er ‘phytoplankton’, hele kleine organismes. Zij absorberen koolstof van de lucht en het water rondom hen. Phytoplankton wordt opgegeten door andere organismes die op hun beurt opgegeten worden door vissen. Uiteindelijk reist die koolstof helemaal mee tot het in darmkanaal van de vis, die de drol met de koolstof uitschijt en op de bodem van de oceaan dropt.
De oceaan kan honderden tot duizenden jaren de koolstof bewaren die meegevoerd wordt in de vissenpoep. De koolstof bevuilt het oceaanwater niet, maar komt ook niet terecht in de atmosfeer waardoor de koolstof ook niet bijdraagt tot de opwarming van de aarde. Om die reden is kak misschien het redmiddel dat ervoor kan zorgen dat we de effecten van de klimaatverandering kunnen tegenhouden.
Overbevissing
Wat moeten we dan doen? Laxeermiddel geven aan vissen? Helaas is het complexer dan dat. De wetenschapper Bianchi geeft aan dat het grote struikelblok voornamelijk de overbevissing is die de vissenpopulatie aanzienlijk liet slinken. Er wordt met andere woorden te veel gevist op grote en commerciële schaal, waardoor het ecosysteem van de vissen verstoord wordt. Zo beschadigt de visindustrie niet enkel de voedselketen van de vis, maar ook een belangrijk opslagsysteem van koolstof.
De wetenschappers berekenden dat ongeveer 320 miljoen metrieke ton aan grote vissen, zoals makreel, gevangen werden tussen 1950 en 2014, waardoor 22 miljoen metrieke ton aan koolstof niet in de oceaan bewaard kon worden. En dat is slechts een fractie van alle kakkende vissen.