VN starten onderzoek naar schendingen van de mensenrechten door Rusland
De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag met een grote meerderheid ingestemd met een onderzoekscommissie die schendingen van de mensenrechten door Rusland in Oekraïne moet onderzoeken en in kaart brengen. De onafhankelijke commissie zal ook verantwoordelijken noemen opdat die voor het gerecht rekenschap zouden moeten afleggen, zo staat in de goedgekeurde resolutie.
Van de 47 lidstaten stemden er 32 voor de resolutie. Twee landen (Rusland en Eritrea) stemden tegen, dertien onthielden zich, waaronder China, Cuba en Venezuela. De Raad veroordeelde ook de Russische militaire operatie in Oekraïne.
Eerste keer dat Moskou wordt geviseerd
De tekst roept ook voor een «snelle en na te trekken terugtrekking van de Russische troepen en de door Rusland gesteunde gewapende groepen van het internationaal erkende grondgebied van Oekraïne.» De Russische vertegenwoordiger sprak van geldverspilling. Zijn land moet geen lessen aanvaarden van westerse landen die zelf in Afghanistan, Irak en Syrië militair hebben ingegrepen
Woensdag hebben 141 lidstaten van de VN eveneens Rusland veroordeeld in de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie in New York. Daar waren vijf tegenstemmen en 35 onthoudingen. Volgerns een wooordvoerder van de VN is het de eerste keer in de geschiedenis van de Mensenrechtenraad dat een resolutie Moskou rechtstreeks viseert.
Vluchtelingen
Intussen zijn al meer dan 1,2 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari. Dat heeft de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHRC) laten weten. Ongeveer 650.000 mensen, zowat de helft van de gevluchte mensen, zijn aangekomen in Polen. Iets minder dan 150.000 mensen vonden onderdak in Hongarije en Moldavië. Zo’n 90.329 trokken naar Slovakije, nog eens 57.192 gingen naar Roemenië. Ongeveer 110.000 Oekraïners vonden onderdak in een ander land in de Europese Unie. Ook zijn 53.000 mensen gevlucht naar Rusland.