Vriendschapsfraude piekte tijdens coronacrisis
Het aantal meldingen van vriendschapsfraude, waarbij een vreemde iemands vertrouwen probeert te winnen om hem of haar zo geld afhandig te maken, kende sinds de start van de coronacrisis een enorme groei. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie. In 2020 ging het om 1.317 meldingen, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2019. Ook voor 2021 staat de teller tot en met 13 oktober al op 751 gevallen.
Bij vriendschapsfraude proberen oplichters met behulp van een vals profiel online het vertrouwen te winnen van mensen. Nadat ze een vertrouwensband hebben opgebouwd met hun slachtoffer proberen ze hem of haar op verschillende manieren geld afhandig te maken. De coronacrisis en de daarbij horende sociale isolatie bleken een ideale voedingsbodem voor vriendschapsfraude. In het totaal slaagden fraudeurs er in 2020 op die manier in om een recordbedrag van 9 miljoen euro buit te maken, verspreid over 1.317 gevallen.
Fysiek afspreken onmogelijk
«De opvallend hoge cijfers van 2020 hebben alles te maken met de coronacrisis. Door de maatregelen moesten we met zijn allen onze sociale contacten beperken, waardoor we vatbaarder waren voor online vriendschappen, en daar maakten oplichters gretig gebruik van. Daarnaast vormden de maatregelen voor hen het perfecte excuus om niet fysiek te ‘kunnen’ afspreken met de slachtoffers», duidt Lien Meurisse, woordvoerster van de FOD Economie.
Oplichters maakten in hun zoektocht naar potentiële slachtoffers vaak gebruik van datingsites en -applicaties (25,93 procent), maar gebruikten ook sociale media (16,90 procent), chat (13,16 procent) of e-mail (7,96 procent) om met hun slachtoffer in contact te treden.
De FOD waarschuwt om niet zomaar vriendschapsverzoeken van wildvreemden te accepteren en nooit zomaar geld over te maken aan onbekenden. Indien iemand toch in de val zou zijn gelopen, raadt de FOD Economie aan om het contact onmiddellijk te verbreken en de zaak te melden bij de FOD Economie en de lokale politie.