«Wereldwijde vraag naar olie zal tot 2035 blijven stijgen»

De organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) verwacht dat de wereldwijde vraag naar ruwe olie tot 2035 zal blijven stijgen. Vooral Afrikaanse en Aziatische landen zullen de vraag blijven stuwen omdat ze de olie nodig hebben voor het transport en in de petrochemische sector, zo meldt OPEC maandag in het jaarlijkse rapport over de verwachtingen op lange termijn (World Oil Outlook).

door
Belga
Leestijd 1 min.

De wereldwijde vraag naar olie bedroeg in 2021 zowat 96,9 miljoen vaten per dag. OPEC verwacht tegen 2035 nog een toename met 13 procent, tot 109,5 miljoen vaten per dag. In het daaropvolgende decennium zal de vraag stabiliseren op ongeveer 109,8 miljoen, als gevolg van «energiemaatregelen en technologische ontwikkelingen» die de toekomstige energiemix zullen helpen diversifiëren.

Bij de rijkere landen die deel uitmaken van de OESO, wordt al vanaf 2024 rekening gehouden met een daling. «De OESO-vraag vertoont een dalende lijn na 2024, tot 34 miljoen vaten per dag in de periode tot 2045 : een daling van bijna 11 miljoen vaten per dag», zo vermeldt het rapport.

Klimaatverandering

«De langetermijnvraag in niet-OESO-landen zal met 24 miljoen vaten per dag toenemen» in diezelfde periode, zo klinkt het nog. Die stijging wordt «aangedreven door een groeiende middenklasse, een sterke bevolkingsgroei en een toenemend economisch groeipotentieel».

OPEC gaat met die vooruitzichten in tegen de voorspellingen van heel wat analisten, die stellen dat de vraag naar olie al tegen het eind van dit decennium haar piek zal bereiken als gevolg van de klimaatverandering en de omschakeling naar hernieuwbare energie.