Yemi Oduwale doet mee aan Wereldwaterdag: «Wat is belangrijker: een nieuwe jeansbroek of drinkwater voor iedereen?»
Naast acteur in ‘Thuis’ en ster op de dansvloer in ‘Dancing with the Stars’ engageert Yemi Oduwale zich voor Join For Water. Die internationale ngo zet zich in voor landen in het Zuiden waar ze samen met verschillende partners onder meer zoetwaterbronnen beschermen en drinkwater voorzien. Vandaag op Wereldwaterdag gaat de Water Challenge van start om de Belgische bevolking bewuster te maken van zowel hun direct – water uit de kraan – als hun indirect waterverbruik. Want ook voor de productie van onze voeding of kleding is veel water nodig. Yemi gaat alvast de uitdaging aan: «Tegenwoordig time ik mijn douches.»
Wat is de Water Challenge?
«De Water Challenge is de uitdaging die Join For Water zes weken lang organiseert. We hebben de ambitie om dit jaar samen 100 miljoen liter water te besparen. Dat gaan we realiseren door wekelijks opdrachten de wereld in te sturen. Die tips kunnen ons waterverbruik verminderen en variëren van ‘Eet eens vegetarisch in de week’ tot ‘Breng een oude jeansbroek naar de kringwinkel’. Mensen die meedoen aan de challenge zullen ontzettend veel bijleren over hun verbruik. Dat is nodig, want velen onder ons weten daar nog te weinig over. De Water Challenge gaat vandaag van start op Wereldwaterdag, een belangrijke dag om iedereen bewuster te maken van de impact die ons waterverbruik heeft op de wereld.»
Waarom zet jij je in voor Join For Water?
«Ik ben altijd al iemand geweest die, bewust of onbewust, let op mijn watergebruik. Ik zet enkel de vaatwasser aan als die echt propvol zit, ik let erop dat ik niet te lang onder de douche sta en ik recycleer al mijn afval. Toen Join For Water me vroeg, twijfelde ik geen seconde. Sinds ik mijn schouders onder hun project zet, hecht ik nóg meer belang aan hun visie. Ik vind het belangrijk dat mensen meer te weten komen over het thema en bewuster omgaan met water. Ik mocht dankzij de ngo al naar Oeganda gaan om daar de projecten van de organisatie te leren kennen.»
Wat heb je gedaan in Oeganda?
«We hebben veel dorpen en steden bezocht waar Join For Water aanwezig is. Zo brachten we bijvoorbeeld een bezoek aan een vissersdorp aan het meer Lake George. Daar is de organisatie vier jaar geleden toegekomen en hebben ze sindsdien al een aantal mooie veranderingen gerealiseerd. Zo werden er ‘Flower Toilets’ geïnstalleerd. In deze ecologische toiletten worden vaste en vloeibare uitwerpselen gescheiden opgevangen, en achteraf kunnen ze gebruikt worden als meststof. Zo gaat de ontlasting van de mensen niet meer rechtstreeks de grond in en wordt het grondwater niet meer vervuild. De medewerkers van Join For Water leren de inwoners ook hoe ze zelf zulke installaties kunnen bouwen. Natuurlijk doet de organisatie meer dan toiletten voorzien: ze planten bomen, plaatsen grondwaterpompen, leren duurzame landbouwtechnieken aan, enzovoort. De ngo zorgt dus voor een langdurige verbetering van de levensomstandigheden van de gemeenschap, en beschermt ook de lokale watervoorraden.»
Ben je door die reis waterbewuster geworden?
«Absoluut. Ik ben wat strenger voor mezelf nu. Vroeger kon het wel eens gebeuren dat ik de kraan eventjes wat langer liet openstaan omdat ik dacht dat het geen kwaad kon. Nu zie ik dat helemaal anders. Als ik nu een douche neem, kijk ik voor en na ik de kraan openzet op mijn horloge. En zo probeer ik elke keer zo kort mogelijk onder de douche te staan. Ik maak er voor mezelf een wedstrijdje van. Het lijkt misschien onnozel, maar die stomme dingetjes helpen onze planeet. Ook maak ik anderen attent op het feit dat ze water aan het verspillen zijn als ze bijvoorbeeld de kraan niet dichtdraaien terwijl ze hun tandenpoetsen.»
Hoe hebben onze acties invloed op de watervoorraden in ontwikkelingslanden?
«Om een jeansbroek te maken is katoen nodig, heel veel zelfs. Dat katoen wordt vaak geoogst in landen in het Zuiden, in regio’s waar vaak niet veel water aanwezig is. Dus als een groot bedrijf beslist dat zij een flinke hoeveelheid water nodig hebben om katoen te kweken, kunnen mensen die in de buurt wonen bijvoorbeeld minder toegang tot drinkwater hebben. Wat is belangrijker: een nieuwe jeansbroek of het feit dat mensen in ontwikkelingslanden over drinkwater kunnen beschikken? Je dagelijkse aankopen hebben een grote invloed op die landen. Denk daar dus goed over na.»
Heb je tips voor mensen die ook bewuster met water willen omgaan?
«Er zijn enorm veel zaken waarop je kan letten. Je kan bijvoorbeeld minder koffie gaan drinken. De teelt van koffiebonen verbruikt namelijk veel meer water dan je zou denken. Een andere belangrijke tip is water recycleren. Zo kan je bijvoorbeeld een emmer in de douche zetten en het opgevangen water gebruiken om je planten te verzorgen. Of je kan je grote boodschap in het toilet doorspoelen met regenwater. En een laatste tip: meedoen aan de Water Challenge. Zo zal je ongetwijfeld nog veel meer bijleren.»