Ziekenhuis Netwerk Antwerpen vraagt bevolking om «besmettingskraan dicht te draaien», coronacijfers blijven stijgen
Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) heeft woensdag een video verspreid waarin artsen en andere medewerkers de bevolking oproepen om «de besmettingskraan dicht te draaien». Alleen door de viruscirculatie naar beneden te krijgen, kan nog worden voorkomen dat de ziekenhuizen overspoeld raken, klinkt het.
«Met de hulp van iedereen kunnen we het tij nog keren», zegt Katrien Bervoets, algemeen medisch directeur van ZNA. «Daarom vragen we met héél ons hart: beperk je contacten. Draag een masker correct, dus ook over je neus. Was je handen en ventileer. Hou afstand. Laat je testen bij klachten. En laat je vaccineren. Zo heb je tot 14 keer minder kans dat je onnodig op intensieve zorg terechtkomt.»
Dringende zorg vrijwaren
Ook ZNA moest de voorbije dagen naar eigen zeggen verschillende bedden tijdelijk sluiten door een gebrek aan beschikbare medewerkers vanwege de vierde coronagolf. Het gaat om zes bedden op de dienst intensieve zorg en tientallen hospitalisatiebedden. «Een op de tien verpleegkundigen is niet beschikbaar door ziekte, en dit stijgt», aldus de ziekenhuiskoepel. «Dit komt door besmetting, quarantaine en de tol van 21 maanden werken in zware en emotioneel belastende omstandigheden.» Sinds de start van de pandemie heeft ZNA al 4.549 COVID-patiënten opgenomen, van wie 838 op intensieve zorg.
De oproep is volgens ZNA nodig om ervoor te zorgen dat mensen die dringende hulp nodig hebben, zoals verkeersslachtoffers en mensen die een beroerte of hartaanval kregen, de komende tijd nog steeds de nodige zorg zouden kunnen krijgen.
Slechte cijfers
Alle coronacijfers blijven intussen stijgen. Er liggen op dit moment meer dan 650 COVID-patiënten op intensive care. Dat is het hoogste aantal sinds 12 mei, blijkt woensdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.Tussen 14 en 20 november werden er dagelijks gemiddeld 15.890 besmettingen vastgesteld, een stijging met 54 procent in vergelijking met de week voordien. In totaal raakten al ruim 1,6 miljoen Belgen besmet met het virus.
In diezelfde periode werden er elke dag gemiddeld 107.000 testen afgenomen, 32 procent meer dan een week eerder. De positiviteitsratio bedraagt 15,6 procent, het reproductiegetal klokt af op 1,13, wat betekent dat de epidemie nog aan kracht toeneemt. Tussen 17 en 23 november werden er dagelijks ook 290 mensen opgenomen in het ziekenhuis, bijna een kwart meer (22 procent) dan een week geleden. In totaal liggen er nu 3.327 mensen met COVID in het ziekenhuis (+24 procent), van wie er 656 intensieve verzorging nodig hebben (+18 procent).
Het aantal sterfgevallen blijft eveneens toenemen. Tussen 14 en 20 november waren er dagelijks gemiddeld 36 COVID-overlijdens te betreuren (+37 procent). Sinds de start van de pandemie zijn er in ons land al ruim 26.700 mensen gestorven aan de gevolgen van het virus.