Zonnebloemolie in bepaalde voedingsproducten vervangen door alternatief: Zo merk je het in de winkel

Er kunnen in de winkels voedingsmiddelen liggen waarin de zonnebloemolie die normaal gebruikt wordt, is vervangen door een alternatief zoals koolzaadolie. Indien het etiket nog niet is aangepast of er geen extra sticker op het voedingsproduct is gekleefd, dan moet er een affiche hangen in de winkel. Dat zegt de federale overheidsdienst Economie dinsdag.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dat er tekorten kunnen zijn aan zonnebloemolie of zonnebloempitten is een gevolg van de oorlog in Oekraïne. Bedrijven die door hun voorraad zitten, moeten dan op zoek naar alternatieven. Ze moeten dat in principe vermelden op het etiket van het product.

Uitzondering

Maar die etiketten worden meestal maanden op voorhand gedrukt, en dus werd er een tijdelijke uitzonderingsprocedure uitgewerkt door de FOD Economie, in overleg met de FOD Volksgezondheid en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Als het etiket is aangepast, of als er een sticker of stempel is toegevoegd aan het etiket, dan zijn de veranderingen duidelijk voor de consument en is er geen probleem. Maar ook wanneer dat niet mogelijk is, mag de producent het voedingsmiddel nog verkopen. Hij moet dan aangifte doen bij de FOD Economie en een affiche in de winkel moet de consument op de hoogte brengen van de mogelijke aanpassingen.

Website FOD Economie

Op een website van de FOD Economie (etiket.economie.fgov.be) staat ook een overzicht van die producten. De lijst bevat momenteel tien voedingsmiddelen, waarin telkens zonnebloemolie werd vervangen door koolzaad- of raapzaadolie.

De affiche-regel geldt niet voor producten waarbij een ingrediënt is vervangen door een allergeen. In zo’n geval moet altijd het product zelf worden aangepast, met een nieuw etiket of een sticker. Dat geldt bijvoorbeled wanneer zonnebloemolie wordt vervangen door sojalecithine (allergeen soja) of arachideolie (allergeen pinda).