Zorg en Gezondheid reageert op kritiek op vaccinatiecampagne kinderen: «Stemt overeen met adviezen»
De overheidscampagne rond de vaccinatie van kinderen stemt overeen met de beslissing van de taskforce, de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid en met expertadviezen. Dat zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG). Het reageert daarmee op uitlatingen van Vlaams parlementslid voor N-VA Lorin Parys, die minister van Welzijn Wouter Beke vroeg om de campagne in te trekken.
De ministers van Volksgezondheid zetten gisteren het licht op groen om het coronavaccin van Pfizer/BioNTech in te zetten bij kinderen van vijf tot en met elf jaar. Op www.laatjevaccineren.be, een website van de Vlaamse overheid, vinden ouders een flyer met informatie over de vaccinatie van kinderen. Die flyer spoort ouders ook aan hun kinderen te laten inenten.
N-VA-parlementslid Parys wil dat die campagne ingetrokken wordt. Volgens Parys staan er fouten in en weerspiegelt de tekst ook niet het advies van de Hoge Gezondheidsraad over de vaccinatie bij kinderen. Hij wees er onder meer op dat het vaccin wordt aanbevolen bij kinderen met comorbiditeiten, terwijl het voor andere kinderen wordt aangeboden.
Ouders en kinderen informeren
We zijn ervan overtuigd dat de inhoud van de campagne overeenstemt met de beslissing van de taskforce en de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid en met expertadviezen, zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid in een reactie. Het agentschap benadrukt dat vaccinatie vrijwillig blijft. «We willen het voor ouders en kinderen mogelijk maken om een geïnformeerde keuze te maken», luidt het.
Wat betreft het commentaar van Parys dat de flyer niets zegt over de omikronvariant, voegt het AZG er aan toe dat het continu werkt aan de actualisatie van de informatie.
«Immuniteit na infectie is beperkt»
Parys hekelde ook dat er te lezen stond dat immuniteit door vaccinatie beter en langduriger is dan door besmetting, terwijl het volgens hem net omgekeerd is. Het Agentschap Zorg en Gezondheid zegt echter dat uit recentere studies blijkt dat de immuniteit na infectie beperkt en tijdelijk is en na vaccinatie op een gedoseerde manier kan bijgestuurd worden. «We mogen er niet foutief van uitgaan dat een natuurlijke infectie automatisch een levenslange bescherming geeft. Het beste voorbeeld daarvan is kinkhoest, waarvan we weten dat we na een 10-15 jaar na natuurlijke infectie opnieuw vatbaar is. Idem dito voor de winter coronavirussen, ook die geven een tijdelijke immuniteit, en zeker niet levenslang.»