ZOVEEL kost een gemiddeld kerstfeestje aan elektriciteit

Vanaf 1 januari doet het capaciteitstarief zijn intrede op onze stroomfactuur. Dan zal een deel van die factuur bepaald worden door ons piekverbruik. Voor de meeste gezinnen zal dat niet zo heel veel veranderen, verzekert de Vlaamse energieregulator. Een feestje organiseren bijvoorbeeld, zal niet leiden tot een factuur die de hoogte inschiet. «Gemiddeld 6,7 euro extra», becijferde de VREG zelfs de stroomkosten van een kerstfeestje.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Ondanks de rechtszaak die Vlaams energieminister Zuhal Demir (N-VA) is gestart tegen de invoering van het capaciteitstarief, zal de stroomfactuur van een Vlaamse gezin of bedrijf er vanaf 1 januari anders gaan uitzien. Dan zal een deeltje - 7 procent van de factuur - worden bepaald door het piekverbruik: hoe zwaar het stroomnet wordt belast. Het overgrote deel van de factuur blijft afhankelijk van het verbruik.

Bedoeling is om gezinnen en bedrijven ertoe aan te zetten om het verbruik van vooral zware toestellen - denk aan een warmtepomp of een elektrische wagen - te spreiden. Door de energietransitie zullen we immers steeds minder fossiele brandstoffen gebruiken, en meer elektriciteit. Dat zorgt voor een hogere belasting van het stroomnet. Door het net efficiënt te gebruiken en het verbruik te spreiden, kunnen miljardenzware investeringen in het net worden vermeden. Op die manier blijven de nettarieven in de toekomst voor iedereen betaalbaar, argumenteert de regulator.

Campagne

Binnenkort start de regulator met een grote campagne om het publiek te informeren over de komst van de tarieven. Kernboodschap: wie zijn verbruik spreidt, zal minder betalen dan wie dat niet doet. De nieuwe campagne wil ook geruststellen. Mensen hoeven hun dagelijkse routine niet om te gooien en het nieuwe tarief zal niet leiden tot een torenhoge stroomfactuur. Een kerstfeestje bijvoorbeeld zal de gemiddelde consument 6,7 euro kosten door het piek(je) in het stroomverbruik.