Dit weekend schakelen we over op zomertijd: minder slapen, langer licht

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 maart schakelen we weer over op zomertijd. Om 2 uur ’s ochtends wordt de klok een uur vooruit gedraaid. Dat betekent dus één uur minder slaap maar het blijft ’s avonds wel langer licht.

door
belga
Leestijd 1 min.

De zomer- en de wintertijd worden in België sinds 1977 toegepast. De belangrijkste reden was om energie te besparen: dankzij de zomertijd kunnen mensen ’s avonds namelijk langer van het daglicht profiteren en is er dus geen elektrisch licht nodig.

Tegenstanders wijzen echter op de verstoring van het bioritme. Bovendien leidt het in veel landen ook tot verwarring, want niet elk land schakelt op hetzelfde moment over, waardoor het een kluwen wordt. Volgens Vias institute gebeuren er in de eerste week na de omschakeling naar de zomertijd ook meer ongevallen op de Vlaamse wegen.

Al 5 jaar debat

In 2018 opperde de Europese Commissie om het verschil tussen het zomer- en winteruur af te schaffen. Volgens peilingen waren heel wat Europeanen voor dit idee te vinden, maar de lidstaten slaagden er niet in om overeen te komen welk uur van de twee te kiezen. Uiteindelijk werd besloten dat elk land zelf mag kiezen welke «klok» ze afschaffen. In ons land moet de federale regering hierover nog een beslissing nemen.