Druggebruik in uitgaansleven neemt af, maar experts wijzen op gevaren ketamine en alcohol
Het wekelijkse gebruik van illegale drugs lag in 2022 over het algemeen lager dan 20 jaar geleden. Wel blijft het oppassen voor risicovol alcoholgebruik en wordt de groep uitgaanders die wel eens ketamine gebruikt groter. Dat blijkt vrijdag uit het driejaarlijkse onderzoek van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD).
Eén op de twee respondenten gaf aan het afgelopen jaar minstens één illegaal middel te hebben gebruikt. Cannabis is daarbij koploper met ruim een op drie die aangeeft het het afgelopen jaar te hebben gebruikt. Daarna volgen xtc (22%) en cocaïne (18%).
Regelmatig gebruik daalt
Als er echter gekeken wordt naar het regelmatig gebruik (minimaal 1 keer per week) liggen die cijfers een pak lager en vertonen ze over het algemeen ook een dalende trend. Bij cannabis ligt dat cijfer op 14,5% (+0,2 procentpunt), bij cocaïne op 2,2% (-0,9 procentpunt) en bij xtc gaat het om 0,6% (-0,3 procentpunt).
Wel valt op dat het aantal mensen dat ooit ketamine heeft gebruikt, duidelijk toeneemt. Bijna een op de vijf (19,2%, +1,8 procentpunt) gaf aan het middel ooit te hebben gebruikt, 7,3% het afgelopen jaar (+1,5 procentpunt). Daartegenover staat dat het aandeel regelmatige gebruikers met 0,5% op het laagste peil in tien jaar ligt.
Alcohol blijft gevaarlijkst
Meer dan het gebruik van illegale drugs waarschuwt het VAD hoofdzakelijk voor alcoholgebruik. Zo vertoont een kwart van de feestvierders een hoogrisicovol alcoholgebruik, wat betekent dat de kans op gezondheidsproblemen zeer sterk toeneemt. Daarnaast vertoont het regelmatige gebruik bij uitgaanders geen enkele dalende tendens. Meer nog, met 70,7% die aangaf minstens één keer per week alcohol te drinken, ligt dat cijfer op het hoogste niveau ooit.
Wel valt op dat bijna alle respondenten aangeeft preventieve gezondheidsmaatregelen te nemen als ze uitgaan. Het gaat daarbij dan onder meer om voldoende water drinken, goed uitgerust aan de avond beginnen en niet met de wagen rijden.
Meer drugshonden als preventie?
Het VAD peilde ook naar de effecten van enkele repressieve maatregelen om druggebruik te ontmoedigen. Opvallend daarbij is dat enkel het posteren van drugshonden aan de ingang een meerderheid van de uitgaanders ervan zou weerhouden om drugs binnen te smokkelen. Bij veiligheidscontroles en zichtbare security geeft nog steeds meer dan twee derde van de ondervraagden aan drugs te zullen meenemen.
«Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het regelmatige gebruik van alcohol en veel groter probleem vormt dan het gebruik van illegale drugs. Alcoholpreventie in het uitgaansleven blijft dus cruciaal», concludeert Katleen Peleman, directeur van VAD.
De enquête werd in 2022 afgenomen bij bijna 900 bezoekers van clubs, dance-events en festivals.