Gerolf Annemans ziet weldra kans voor onafhankelijkheid van Vlaanderen

Na de verkiezingen van 2024 zullen de Franstaligen wegens hun financiële perikelen op hun knieën komen vragen om een nieuwe staatshervorming, maar Vlaanderen zal daar een stevige prijs voor moeten betalen. Dat is voor Vlaanderen het ‘momentum’ om in het Vlaams Parlement een onafhankelijkheidsverklaring goed te keuren. Dat stelt Vlaams Belang-kopstuk Gerolf Annemans in zijn nieuwste boek ‘Momentum’, het sluitstuk van zijn trilogie ’De Ordentelijke Opdeling van België’, dat hij vandaag met partijvoorzitter Tom Van Grieken in het Vlaams Parlement voorstelde.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Annemans, gewezen voorzitter van het Vlaams Belang en huidig Europees Parlementslid, schuift de verkiezingen van 2024 naar voor als een momentum om het onafhankelijkheidsproces te lanceren en waarschuwt de andere Vlaamse partijen tegelijk voor de gevaren van een nieuwe staatshervorming: «De financiële situatie van alle Franstalige instellingen, de Franse Gemeenschap, het Waals Gewest, het Brussels Gewest en eigenlijk ook het federale niveau, is zeer onrustwekkend.» Daarom zullen de Franstaligen op hun knieën komen smeken om een staatshervorming, waarschuwt Annemans.

Onafhankelijkheidsverklaring in het Vlaams Parlement

Annemans roept op nu al de voorbereidingen voor het proces te beginnen, dat start met een onafhankelijkheidsverklaring in het Vlaams Parlement, waarna onderhandelingen starten met de Franstaligen over de boedelscheiding - de staatsschuld, de instellingen, de bezittingen,... Die voorbereidingen moeten binnen Vlaanderen gebeuren, maar ook internationaal voorbereid worden, onder meer door de Vlaamse diplomatieke diensten.

Het Vlaams Belang-kopstuk maakt zich overigens sterk dat het Brussels Gewest op basis van het internationale ‘integriteitsprincipe’ (dat bepaalt dat een staat dient te bestaan uit aaneensluitende delen) deel zal uitmaken van de Vlaamse staat, aangezien Brussel niet grenst aan Wallonië. Dat zal nog het nodige masseerwerk vereisen, omdat Brussel nu vooral aansluiting heeft met de Franse Gemeenschap, erkent hij.