Nieuwe opleiding: dierenartsen leren huisdierenmishandeling beter opsporen
Dierenartsen kunnen aan de UGent een nieuwe opleiding volgen waarin ze meer leren over huisdierenmishandeling en hoe ermee om te gaan. Aan de UGent kunnen ook masterstudenten bijleren over het probleem, dat nog te vaak onder de radar blijft. De opleiding is nodig omdat het misbruik niet altijd eenvoudig te herkennen is.
Studies tonen immers aan dat in gezinnen waar dieren mishandeld worden, ook familieleden vaak het slachtoffer zijn. Het gaat dan om partnergeweld, kinder- of oudermishandeling. De Vlaamse overheid ondersteunt het UGent-project, dat is opgestart door forensisch diergeneeskundig patholoog Leen Van Brantegem.
«Zonder de dierenarts heeft een mishandeld huisdier geen stem», klinkt het. Vermoedens melden van dierenmishandeling biedt dierenartsen de kans om potentieel geweld en leed te stoppen, zodat zowel dieren als mensen worden beschermd. Als de dierenarts zorgwekkende medische bevindingen deelt met de bevoegde autoriteiten, kunnen zij verder onderzoek verrichten.
De nieuwe opleiding is er voor studenten Diergeneeskunde. Maar vanaf oktober 2023 en tot mei 2024 wordt de opleiding via regionale dierenartsenverenigingen ook aangeboden aan alle Vlaamse dierenartsen. Daarnaast krijgen ook docenten van hogescholen met een dierenzorgopleiding de kans om een training te volgen, zodat ook zij hun studenten hierover kunnen onderwijzen.
Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be