Nooit eerder zoveel leerkrachten in Vlaanderen
Er waren vorig jaar 175.453 voltijdse personeelsleden ingeschreven in het Vlaamse onderwijs. Dat aantal lag nooit eerder zo hoog. Toch blijft er nog steeds een groot lerarentekort, al gaat het volgens de laatste inschattingen de goede richting uit.
Uit cijfers van Statistiek Vlaanderen blijkt dat er vorig schooljaar 8% meer voltijdse leerkrachten waren ingeschreven dan bij het begin van de legislatuur. De deeltijdse opdrachten zijn niet opgenomen in het cijfer.
Toch is er nog steeds sprake van een nijpend tekort. Een officieel cijfer daarvan bestaat niet. Uit een bevraging van het GO! onderwijs blijkt wel dat het aantal niet-ingevulde vacatures dit jaar met 28% daalde. De 514 scholen die aan de bevraging deelnamen, meldden in september 407 openstaande vacatures, terwijl dat er in dezelfde periode vorig jaar nog 567 waren. Het Katholiek Onderwijs heeft nog geen bevraging georganiseerd.
Uit de cijfers van Statistiek Vlaanderen vallen nog andere zaken af te leiden. Zo was vorig schooljaar 74% van alle voltijdse equivalenten een vrouw. 75% van het onderwijspersoneel was vastbenoemd. Er werden bijna 62.500 voltijdse equivalenten geteld in het gewoon basisonderwijs en bijna 64.800 in het gewoon secundair onderwijs. In het buitengewoon basis- en secundair onderwijs ging het telkens om ongeveer 10.100 voltijdse equivalenten.
«We nemen de laatste jaren een resem maatregelen in de strijd tegen het lerarentekort en die beginnen vruchten af te werpen», zegt Onderwijsminister Ben Weyts in een reactie. «We gaan nog meer mensen overtuigen om te kiezen voor de klas, bijvoorbeeld met de introductie dit schooljaar van de gastleraar, waardoor nog meer mensen nog makkelijker kunnen proeven van het mooiste beroep ter wereld.»
Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be