Ryanair-piloten staken 14 en 15 september opnieuw
De op de luchthaven van Charleroi gevestigde piloten van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair hebben een nieuwe staking aangekondigd: op 14 en 15 september. Het is de vierde keer in twee maanden dat ze twee opeenvolgende dagen het werk zullen neerleggen.
De staking werd donderdagochtend aangekondigd door de christelijke vakbonden ACV Puls en CNE. Later op de dag wordt Michael O’Leary, de topman van de Ierse luchtvaartgroep, in Brussel verwacht voor een persconferentie.
Sinds het begin van de zomer legden de in België gevestigde piloten al het werk neer tijdens de weekends van 15-16 juli en 29-30 juli, en op 14 en 15 augustus. De nieuwe datum is niet lukraak gekozen: op 14 september is bij Ryanair een algemene aandeelhoudersvergadering gepland.
Ryanair wil dat piloten klachten intrekken
De piloten spreken van «chantage» door de directie van de luchtvaartmaatschappij. Zij wil volgens hen immers de onderhandelingen over een nieuwe cao (rond de rusttijden) pas opstarten als de klachten die een aantal piloten hebben ingediend, worden ingetrokken. Dat is volgens CNE-vakbondsman Didier Lebbe onmogelijk omdat er al onderzoeken lopen. De eerste pleidooien voor de rechtbank van Charleroi zijn op 4 december gepland, geeft hij nog mee.
De piloten eisen dat Ryanair «het Belgische recht respecteert, de achterstallige betalingen uitbetaalt en onderhandelingen opstart zonder voorwaarden». Ook onenigheid over de lonen - na inleveringen tijdens de coronacrisis - maakt deel uit van het sociaal conflict.
Enkel Charleroi
Bij de vorige stakingen moesten elke dag zowat 40 à 50 vluchten van en naar de luchthaven van Charleroi geschrapt worden.
Net zoals bij de vorige stakingen zal enkel de luchthaven van Charleroi getroffen worden. Ryanair is ook actief op Brussels Airport, maar het vliegt er enkel met piloten die vanop buitenlandse luchthavens werken.
Wet respecteren
Midden augustus vroegen CNE, ACV Puls en de pilotenvereniging BeCA de federale en de Waalse regering nog om snel in actie te schieten tegen de luchtvaartmaatschappij. Volgens hen respecteert Ryanair de Belgische wetgeving niet, ondanks beloftes van de directie na een reeks stakingen in 2018. «Vijf jaar later is Ryanair hervallen in oude gewoontes en betwist het nu de legitimiteit van die wetgeving», klonk het in een open brief aan premier Alexander De Croo (Open Vld) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS). Daarop kwam volgens Lebbe geen reactie. En ACV-secretaris Hans Elsen klaagde onlangs nog de gerechtelijke stilstand in het dossier aan.
Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be