Amsterdam wil ‘blowverbod’ opleggen
Amsterdam kampt al enige tijd met extreem massatoerisme. In een nieuw plan om het bezoekersaantal onder de 20 miljoen per jaar te houden, komt het stadsbestuur met een hele resem maatregelen. Ook het zuiptoerisme wordt aangepakt. Opvallend: er is sprake van een potentieel ‘blowverbod’ om het cannabistoerisme de kop in te drukken. Ook zouden coffeeshops in het weekend geen cannabis meer mogen verkopen. Dat meldt onder meer Het Parool.
Het college van Burgemeesters en Wethouders van Amsterdam heeft een visie ‘Bezoekerseconomie 2035’ opgesteld. Wethouder Sofyan Mbarki (Binnenstad) wil de overlast die het massatoerisme jaarlijks creëert aanpakken. Hij richt zich daarbij niet alleen op vrijgezellenfeestjes en braspartijen, maar ook op het cannabistoerisme.
Zo suggereert Mbarki dat er ‘blowverbod’ zou komen in verschillende delen van de stad. In die zones zouden er dan geen joints meer gerookt mogen worden. Daarbovenop staat de sluiting van coffeeshops in het weekend mogelijk op de planning. Het Parool stelt bijvoorbeeld dat Mbarki ‘wil kijken of er een verbod moet komen op het verkopen van hasj en wiet na 16.00 uur, van donderdag tot zaterdag, zoals dat nu al geldt voor alcohol.’ In de binnenstad wordt alcohol nu enkel verkocht als het aangeboden wordt op café of op restaurant.
Zuiptoerisme
Ook andere maatregelen springen in het oog. In de Wallen zullen de horeca en raamprostitutie vroegere sluitingsuren kennen, terwijl ook de optie onderzocht wordt om een reserveringssysteem in te voeren. Daarnaast wil Amsterdam ook optreden tegen het alcoholtoerisme: zo willen ze ook een potentieel verbod op georganiseerde kroegentochten. Bovendien willen ze ook vrijgezellenfeesten aanpakken. Ze willen internationale bezoekers «ontmoedigen die los willen gaan in Amsterdam.»
«We blijven een wereldstad en toeristen zullen blijven komen. Maar iedereen wil ook een mooie en leefbare stad», besluit Sofyan Mbarki.
Op dit moment gaat het evenwel nog om plannen. Op 21 december zal de gemeenteraad verder debatteren over de maatregelen. Mogelijk gaan sommige van die maatregelen meteen in.