BIZAR. Wat is er gaande in de virale video van een vrouw die borstvoeding geeft aan haar kat?

Het internet smulde van de video over een hysterische vrouw die op het vliegtuig deed alsof ze borstvoeding gaf aan haar baby, maar in werkelijkheid haar kat meesmokkelde. Hoe verder in de video, hoe maffer het tafereel echter werd: eerst werd de vrouw nog van het vliegtuig gehaald, maar dan blijkt ze helemaal geen echte kat mee te hebben, maar een opgezette kat met ‘googly eyes’. Wat is er in hemelsnaam gaande in die video? Nu blijkt dat niets is wat het lijkt.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De video van de vrouw ging razendsnel viraal op TikTok en werd gretig gedeeld op andere sociale media. De video start midden in een confrontatie tussen een vrouw en de passagier naast haar. Hij blijft schreeuwen dat de vrouw een kat, en géén baby, borstvoeding aan het geven is. Een steward vraagt haar om het deken op haar schoot te verwijderen. Ze biedt weerstand, maar laat het uiteindelijk toe. Wat blijkt? Onder haar deken zit er daadwerkelijk een kat.

Hoewel zij beweert dat het om een lynx gaat, geen kat. En dat het dier dient als emotionele steun. Er ontstaat vrijwel meteen rumoer: «Zie je wel dat het een kat is! Ik zei het nog!» Maar wanneer de vrouw rechtstaat, hoor je ook steeds vaker: «Is dat een echte kat? Leeft dat dier?» Waarop de vrouw zich omdraait. Dan wordt het pas duidelijk: het gaat om een opzette kat met opkleefbare google eyes.

Een vreemde wending in het verhaal.

Achterdocht

Vooral door die finale plotwending ging de bal aan het rollen. Zo is de geluids- en beeldkwaliteit een pak beter dan gewoonlijk bij dit soort video’s en is het opmerkelijk dat de blinderingen van het vliegtuig naar beneden zijn.

De Rolling Stone heeft de video vervolgens getraceerd. De video blijkt afkomstig te zijn van een Facebookpagina van ‘The Gooch’, een groep comedians die virale video’s ensceneert. De video is met andere woorden fake.

Ze deelden de video enkele dagen geleden op Facebook met de titel «Hiervan zul je versteld staan!» met enkele verbaasde emoji’s erbij. Onder de ‘lees meer’-knop viel echter te lezen dat de video enkel voor entertainment bedoeld is en uit een script bestaat. Helaas lazen heel wat Facebookgebruikers over dat belangrijke detail. TikTok ging ermee aan de haal en de rest geschiedde.

Het gebeurt wel vaker dat er op het internet video’s de ronde gaan die fake zijn. Bij twijfel benader je de video het best altijd kritisch. Zo is het altijd een goed idee om op zoek te gaan naar de bron van de video en te kijken welke kanalen de video ook oppikken.