«Cocaïne-nijlpaarden» van drugsbaron Escobar na bijna 30 jaar gesteriliseerd
De Colombiaanse regering heeft beslist om de nijlpaarden van Pablo Escobar te steriliseren. De beruchte «cocaïne-nijlpaarden» vormden een bedreiging voor de lokale bevolking en het milieu.
Pablo Escobar is berucht vanwege zijn enorme drugskartel in de Colombiaanse stad Medillin dat hem de rijkste drugsbaron ooit maakte. Zijn leven werd getekend door cocaïne en geweld, maar ook door de weelderige luxe waarin hij leefde. Zo bracht El Patron een groot stuk van zijn leven door in zijn luxelandgoed Hacienda Nápoles, dat naast een enorme villa ook een vliegveld en een privédierentuin had.
Die privédierentuin, die inmiddels in het bezit is van de Colombiaanse regering, zorgt nu voor problemen. De oorspronkelijke vier nijlpaarden hebben zich sinds 1980 voortgeplant waardoor de lokale bevolking nu opgezadeld is met een populatie van 80 nijlpaarden. Na de dood van Escobar in 1993 bleek het tenslotte enorm complex om de zware dieren te transporteren naar een andere plek, waardoor die het Zuid-Amerikaanse domein eigen gemaakt hebben.
Uitwerpselen vervuilen rivier
De beruchte «cocaïne-nijlpaarden» zitten niet echt aan de coke en hebben hun naam enkel te danken aan zijn baasje. Toch zorgen ze voor onrust in de nabijgelegen dorpen: de rivieroevers worden sterk vervuild door de uitwerpselen en urine van de gigantische - en potentieel gevaarlijke - dieren. Door die bemesting groeien er giftige algen die het water vervuilen en vissen doden.
Escobars dierentuin is al jarenlang een toeristische attractie, maar de regering grijpt nu toch in om ecologische rampen te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat de populatie niet langer exponentieel zal groeien werden er alvast 24 nijlpaarden gesteriliseerd. De regering zegt wat dat het slechts een tijdelijke oplossing is en zoekt nu ooit hoe ze op een duurzame manier de nijlpaarden een nieuwe thuis kunnen geven.