Krachtpatser: olifant breekt door muur om eten te stelen uit keuken (video)
De Thaise Ratchadawan Puengprasoppon werd afgelopen zaterdag in het holst van de nacht opgeschrikt door een hels kabaal. Toen ze in de keuken ging kijken, trof ze daar een ongewone inbreker aan: een olifant.
Van een olifant in de kamer gesproken: Ratchadawan Puengprasoppon moest twee keer kijken toen ze zaterdag jongstleden plots een olifantenhoofd boven het aanrecht zag. De kolossale stier, die luistert naar de naam Boonchuay, had er niets beters op gevonden dan in zijn zoektocht naar eten een huis in het Thaise dorp Chalermkiatpattana binnen te vallen - dwars door de keukenmuur heen. Terwijl Boonchuay met zijn slurf de keukenschuiven en pannen ondersteboven haalde, kon een verbaasde Ratchadawan enkel haar smartphone bovenhalen en filmen. Het was opvallend genoeg niet de eerste keer dat de Thaise oog in oog stond met de olifant: volgens lokale media bracht Boonchuay al eerder een bezoekje aan haar keuken. Het dier berokkende toen voor zo’n 1332 euro aan schade. Boonchuay leeft in het nabijgelegen nationaal park Kaeng Krachan, maar komt vaak voedsel zoeken in het dorp. «Ze komen altijd wanneer het markt is, want dan ruiken ze eten», aldus Itthipon Thaimonkol, opzichter van het park.
Menselijke verstoringen
Volgens dr. Joshua Plotnik, een professor aan het Hunter College in New York die de olifantenpopulatie in het West-Thaise Kanchanaburri bestudeert, is het heel gewoonlijk dat olifanten vanuit hun nationale parken op wandel gaan en de suikerriet- of maïsvelden komen kaalplukken. Maar hoe grappig de vraatzuchtige inbraak van Boonchuay ook mag lijken, de recente stijging aan incidenten met olifanten in Azië verhult een onrustwekkend realiteit. «Het toenemende aantal incidenten is waarschijnlijk te wijten aan een afname van de beschikbare hulpbronnen en een toename van menselijke verstoringen in het leefgebied van de olifanten», zegt Plotnik in The Guardian. Er zijn dan ook structurele verbeteringen nodig in de levensomstandigheden van de wilde olifanten. «Als je niet voldoet aan hun behoefte aan voedsel, water en andere hulpbronnen in hun natuurlijke habitat (of ervoor zorgt dat ze die ergens anders hebben), zullen ze manieren vinden om afschrikmiddelen te omzeilen en dorpen of akkers te bereiken op zoek naar deze hulpbronnen.»