Schol! In China dronken ze 9.000 jaar geleden al pintjes

Uit een analyse van aardewerken op een begraafplaats in Zuid-China blijkt dat Chinezen al 9.000 jaar geleden rijstbier dronken, waarschijnlijk als een manier om de doden te eren. Daarmee is het een van de oudste plaatsen ter wereld waar bier gedronken werd.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Sinds jaar en dag drinken we bier naar aanleiding van allerhande gelegenheden: voor de gezelligheid, om een promotie te vieren of bij een blij weerzien met vrienden. Zo’n 9.000 jaar geleden was dat kennelijk niet anders. Recent archeologisch onderzoek toont tenslotte aan de hand van millenia-oude bierpotten aan dat het geritualiseerd drinken vermoedelijk een grote rol speelde bij het smeden van sociale banden in oude Chinese beschavingen.

Geen frisse IPA

Tijdens opgravingen in Qiaotou, in Zuid-China, vonden archeologen twee menselijke skeletten en verschillende aardewerken potten op een onbewoonde heuvel, omringd door een gracht. Het ‘Zhejian Provinciaal Instituut voor Culturele Overblijfselen en Archeologie’ analyseerde de residu’s aan de binnenkant van de potten. Het residu bleek overeen te komen met residu’s die enkel afkomstig kunnen zijn van de gisting van bier, gemaakt uit een fermentatie van rijst en knollen.

Hoe smaakt zo’n knol-en-rijstbier dan? «Dat oude bier is niet zoals het IPA-bier dat we vandaag kennen», vertelt antropoloog Jiajing Wang in een persbericht aan Dartmouth College. «Het was waarschijnlijk een licht gefermenteerd en zoet drankje dat eerder troebel van kleur was.»