WTF. Wetenschappers willen uitgestorven dodo opnieuw tot leven wekken

Het klinkt als iets uit een scifi, maar een Amerikaans bedrijf wil de uitgestorven dodo opnieuw tot leven wekken. Colossal Biosciences haalde daarvoor 150 miljoen dollar op. Naast de dodo, willen ze ook de wolharige mammoet en Tasmaanse tijger weer loslaten in de vrije natuur.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De dodo stierf zo’n 360 jaar geleden uit. Het was een grijze vogel die tot 90 centimeter groot kon worden, vergelijkbaar met een zwaan. Door zijn kleine vleugel kon het niet vliegen. De vogel leefde in de bossen op het eiland Mauritius tot eind de 17e eeuw. Wanneer Nederlandse kolonisten hun intrek namen op het eiland, richten de dieren die ze meenamen, waaronder ratten en varkens, een ravage aan bij de vogels.

Via DNA

Colossal Biosciences wil dat nu rechtzetten. Het bedrijf, in 2021 opgericht door geneticus George Church (Harvard Univeristy) en ondernemer Ben Lamm, kondigde dinsdag hun plannen aan om de dodo weer tot leven te wekken.

«De dodo is een uitstekend voorbeeld van een soort die uitgestorven is omdat wij, mensen, het hen onmogelijk maakten om te overleven in hun natuurlijke habitat», zegt Beth Shapiro, bestuurslid en paleogeniticus van het project. «Ik heb me mijn hele carrière gericht op genetische vooruitgang van oud DNA en ben de eerste die het genoom van de dodo volledig in kaart heeft gebracht. Ik vind het geweldig om met Colossal en de bevolking van Mauritius samen te werken aan het tot leven wekken en de uiteindelijke herbevolking van de dodo.»

Mammoeten en tijgers

Colossal Biosciences is ook bezig met het opnieuw tot leven wekken van de mammoet en Tasmaanse tijger. Het bedrijf wil het DNA van de mammoet, dat bevroren werd in eeuwenoud ijs, mengen met dat van Aziatische olifanten.