Zotjes. Nieuwe radar van VUB-team kijkt in en door muren

Aan het departement ETRO (Engineering ICT & Electronics) van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een onderzoeksteam een radar ontwikkeld die het mogelijk maakt om in en door muren, plafonds en vloeren te kijken. Het instrument moet verbouwers en restaurateurs helpen in gebouwen waar een gedetailleerd technisch plan ontbreekt.

door
Belga
Leestijd 2 min.

In veel gebouwen is het nog te vaak gissen wat er in de muren zit. Bovendien gooi je een vloer of plafond niet zomaar open. De radar die het VUB-team ontwikkelde kan nu de exacte dikte van muren berekenen, het formaat van leidingen die er door lopen, kan holtes in kaart brengen, waardoor je als verbouwer niet meer blind aan de slag moet.

Bijna elk materiaal

Een klassieke radar zendt elektromagnetische golven uit die vele frequenties bevatten, maar dat leidt tot een complex signaal waarbij geen materialen of hun dikte af te leiden vallen. De ETRO-radar maakt gebruik van de materiaalafhankelijke voortplantingssnelheid en de weerkaatsing van elektromagnetische golven. Aan de hand van complexe mathematische modellen kan uit het gereflecteerde beeld de doorsnede van de muur met alles wat er in zit opgemaakt worden.

Voor de bouwsector biedt dit mogelijkheden zoals het opsporen van isolatiematerialen of lekken in wanden en vloeren of het detecteren van onzichtbaar betonrot, aan het professionaliseren van restauratieprojecten. «Het is bruikbaar in steen, hout, glas, beton en kan zelfs verflagen met een dikte van 100 micrometer uit elkaar halen. Voor metalen werkt het niet, maar je ziet ze natuurlijk wel in het beeld verschijnen als obstakels», legt VUB-professor Johan Stiens uit.