"Alle opties liggen op tafel"
Pence bracht een bezoek aan de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Hij trok ook naar het grensdorpje Panmunjom, waar in 1953 het staakt-het-vuren werd ondertekend. De spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea zijn de afgelopen weken hoog opgelopen vanwege verschillende raketlanceringen door Pyongyang en de versterkte toon van de VS over het nucleaire programma van Noord-Korea. De VS stuurden onlangs een vliegdekschip naar het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea liet dan weer weten «meedogenloos» te reageren op elke provocatie van de Verenigde Staten.
Noord-Korea voerde zondag, de dag na de viering van de 105de verjaardag van zijn stichter Kim Il Sung, opnieuw een rakettest uit, die mislukt is. Experts hadden er voordien op gewezen dat vieringen zoals die van zaterdag vaak een voorbode zijn voor militaire acties van Noord-Korea. Noord-Korea heeft dit jaar al verschillende raketten afgevuurd, ondanks de talrijke sancties die de VN-Veiligheidsraad het land al heeft opgelegd. Op 5 april lanceerde Pyongyang nog een middellangeafstandsraket die terechtkwam in de Japanse Zee.
«Provocatie»
De mislukte rakettest van zondag van Pyongyang gebeurde toen Pence onderweg was naar Zuid-Korea. De vicepresident noemde de test een «provocatie» voor enkele van de 28.500 Amerikaanse militairen die in Zuid-Korea zijn gestationeerd. Hij benadrukte dat de test aantoont welke risico's de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militairen lopen. Volgens Pence willen de VS op een «vreedzame manier en via onderhandelingen» tot meer veiligheid komen. «Maar alle opties liggen op tafel en we blijven zij-aan-zij met Zuid-Korea», zo zei hij.