Foto huilend meisje is World Press Photo

door
Belga
Leestijd 2 min.

De foto 'Een huilend meisje aan de grens' van de Amerikaanse fotograaf John Moore is uitgeroepen tot World Press Photo van het jaar. De prestigieuze fotoprijs werd donderdagavond uitgereikt tijdens een awardshow in de Westergasfabriek in Amsterdam. De Belgische fotografe Sanne De Wilde werd bekroond voor 'Land of Ibeji', een reeks portretten van tweelingen die ze samen met de Franse Bénédicte Kurzen maakte in Nigeria. De World Press Photo van het jaar laat het Hondurese meisje Yanela Sanchez zien bij de Mexicaans-Amerikaanse grens terwijl haar moeder wordt gefouilleerd door de grenspolitie. Hoewel de peuter en haar moeder niet zoals vele anderen uit elkaar werden gehaald, deed de foto veel stof opwaaien over het migrantenbeleid van president Donald Trump. John Moore werkt voor Getty Images en fotografeert sinds 2008 over de immigratie- en grenskwesties. De jury prees vooral de details op de foto.

Met de serie 'The migrant caravan' was de Nederlands-Zweedse fotograaf Pieter Ten Hoopen (Agency VU/Civilian Act) de eerste winnaar van de nieuwe categorie World Press Photo Story of the Year. De foto's vertellen over een karavaan van zo'n zevenduizend Midden-Amerikaanse vluchtelingen, onder wie zeker 2.300 kinderen, naar de grens met Amerika.

De Belgische fotografe Sanne De Wilde kreeg de eerste prijs in de categorie 'Portraits, stories' voor de fotoreeks die ze maakte samen met de Franse fotografe Bénédicte Kurzen. Voor 'Land of Ibeji' brachten de twee fotografes van fotoagentschap NOOR tweelingen in Nigeria in beeld. Vooral het Yoruba-volk telt er uitzonderlijk veel tweelingen. Terwijl ze vroeger soms als slecht werden aanzien, staan ze er nu vaak voor geluk en weelde.

Tijdens de jaarlijkse World Press Photo-wedstrijd, die voor de 62e keer plaatsvond, worden de beste foto's van het afgelopen jaar gekozen, in meerdere categorieën. Dit jaar zijn in totaal 78.801 foto's ingezonden, door 4738 fotografen uit 128 landen.

Vanaf zaterdag zijn de winnende persbeelden te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Daarna reist de tentoonstelling de wereld rond en worden in 100 steden en 45 landen 4 miljoen bezoekers verwacht.

Bron: Belga