"Franse regering hertekent gerechtelijke kaart op basis van populariteit beweging Macron"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franse regering wil de gerechtelijke kaart in Frankrijk hertekenen op basis van de verkiezingsresultaten van La République En Marche, de beweging van president Emmanuel Macron. Dat schrijft het satirische tijdschrift Le Canard enchaîné op basis van overheidsdocumenten. De magistraten reageren verbolgen, maar de regering ontkent. De Franse regering wil een grondige hertekening van de juridische kaart in Frankrijk. Onderzoeksrechters die minder dan vijftig dossiers per jaar behandelen, dreigen hun job te verliezen, op voorwaarde dat er meerdere andere rechtbanken in het departement actief zijn.

Maar volgens Le Canard wil de regering daarbij wel rekening houden met het lokale verkiezingsresultaat van La République En Marche (LREM), de politieke beweging van president Emmanuel Macron. In maart 2020 worden in Frankrijk lokale verkiezingen georganiseerd.

Le Canard ontdekte een vertrouwelijke nota waarin de verschillende steden geclassificeerd worden volgens politieke gezindte. Dat zou gebeurd zijn na een ontmoeting van de minister van Justitie met het kabinet van de premier en enkele experten van lokale verkiezingen. De nota dient om "electorale doelwitten" te identificeren, en zo "de aankondigingen over de juridische hervorming te differentiëren", staat er. Volgens Le Canard enchaîné betekent dat dat de regering de onderzoeksrechters in districten waar En Marche goed scoort, wil sparen, en de aankondiging van welke posten verdwijnen, wil uitstellen tot na de verkiezingen.

De Franse magistraten staan op hun achterste poten. "Wij zijn verbijsterd", reageert de nationale magistratenvakbond USM. "De politiek dicteert de organisatie van justitie, en dat is compleet onaanvaardbaar in een democratie die naam waardig." Een andere magistratenvakbond, SM, reageert eveneens "stomverbaasd". "Een misprijzen voor justitie", klinkt het daar.

Minister van Justitie Nicole Belloubet ontkent het bestaan van de nota niet. Maar van "favoritisme" is geen sprake, zei ze deze ochtend op de Franse radio. "Als we een hervorming doorvoeren, moet die uiteraard uitgevoerd worden op basis van objectieve criteria. Maar elke hervorming moet ook geaccepteerd worden, en dan is het evident dat we ook op de verkozenen rekenen om dat uit te leggen. Dat is waar deze nota om draait", zegt ze.

Bron: Belga