Haven Zeebrugge krijgt eigen 5G-netwerk
De haven van Zeebrugge zal nog dit jaar over een privaat 5G-netwerk beschikken. Dat meldt de haven in een persbericht. Het havenbestuur gaat in zee met de operator Citymesh, die als enige over een licentie beschikt om 5G-netwerken op te zetten in Vlaanderen en Brussel. Citymesh begon als aanbieder van grote wifi-netwerken in steden. Om die dienstverlening te verbeteren, kocht het in 2015 een vergunning van tien jaar voor een stuk radiospectrum. De grote spelers Proximus, Telenet en Orange waren niet geïnteresseerd in de betrokken 'band' op 3,5 Ghz. Twee jaar later viel op Europees niveau echter de beslissing om net die frequentie te kiezen voor 5G, de supersnelle opvolger van 4G.
En zo kan Citymesh dus lokaal al 5G-netwerken opzetten, ook al is de veiling van nieuw 5G-spectrum momenteel geblokkeerd door politiek gekibbel. Zeebrugge springt op de kar: "5G is dé sleuteltechnologie die vooral in de industrie een wereldwijde revolutie zal teweegbrengen. Het private 5G netwerk in de haven van Zeebrugge zal de accelerator zijn voor innovatie in en rond de Zeebrugse haven." Het netwerk zal ook de concurrentiepositie van de haven versterken, luidt het.
Alle data blijft binnen het eigen netwerk van de haven en is dus onafhankelijk van externe invloeden. In een eerste fase zal het netwerk gebruikt worden voor connectiviteit naar onder meer sleepboten, camera's en kaaisensoren. Ook voor de nieuwe zeesluis zal betrouwbare connectiviteit cruciaal zijn.
Bedrijven in de haven zullen er ook gebruik van kunnen maken voor dispatching, connectiviteit naar containerliften, trackingsystemen en kritische groepscommunicatie. "De eerste externe gebruikers van dit netwerk hebben zich reeds gemeld. Zij zullen het nieuwe netwerk gebruiken om communicatie tijdens het bouwen en onderhouden van offshore windmolenparken mogelijk te maken", zegt de haven.
De voorbereidingen voor het 5G-netwerk zijn bezig. Eind dit jaar zal een eerste deel in de voorhaven al operationeel zijn. In een tweede fase krijgt ook de achterhaven dekking tegen 2020.
Bron: Belga