Palestijnse journalisten protesteren tegen afsluiting van websites
Tientallen journalisten hebben vandaag betoogd voor een rechtbank in de buurt van Ramallah, op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat deden ze uit protest tegen de beslissing van het gerecht om een vijftigtal nieuwssites af te sluiten, meldt een verantwoordelijke van de journalistenvakbond. Op vraag van de procureur-generaal heeft de rechtbank van eerste aanleg in Ramallah maandag de toegang tot verschillende websites verboden, omdat ze de "nationale veiligheid en de vrede" zouden bedreigen. Alaa Freijat, de advocaat van de Palestijnse journalistenvakbond, ging naar eigen zeggen al in beroep tegen de beslissing, die betrekking heeft op 59 websites en informatiepagina's op sociale media.
In 2017 vaardigde de Palestijnse Autoriteit, die de bezette Westelijke Jordaanoever bestuurt, een controversiële wet tegen cybercriminaliteit uit. Die wet werd in 2018 gewijzigd.
Amnesty International hekelde destijds de tekst, die "een strenge controle van de mediavrijheid oplegt en willekeurige aanhouding en veroordeling tot vijftien jaar cel toestaat voor personen die online kritiek leveren op de autoriteiten, journalisten en klokkenluiders inbegrepen".
De advocaat van de journalistenvakbond tekende ook beroep aan wegens "ongrondwettigheid" tegen artikel 39 uit de wet over cybercriminaliteit, waarmee het gerecht een website kan afsluiten die de openbare orde, de nationale eenheid of de sociale vrede zou bedreigen.
Mohammed al-Laham, voorzitter van het vrijhedencomité van de vakbond, betreurt dat de beslissing genomen werd zonder dat het ministerie van Informatie of de vakbond geconsulteerd werden. De woordvoerder van de Palestijnse regering, Ibrahim Melhem, riep de procureur-generaal en de bevoegde autoriteiten op om de beslissing te annuleren.
Bron: Belga