Referendum Iraaks Koerdistan - Iraakse troepen betreden Kirkoek

door
Belga
Leestijd 2 min.

Iraakse troepen zijn volgens de staatstelevisie op bevel van premier Haidar al-Abadi de door Koerdische peshmerga's gecontroleerde provincie Kirkoek binnengedrongen. Zo zijn maandagochtend grote delen van de Kirkoek zonder gevechten heroverd. Volgens al-Abadi is de prioriteit burgerslachtoffers vermijden. Hoewel de herovering van Kirkoek maandag grotendeels zonder gevechten gebeurde, is het volgens de Koerdische nieuwssite Rudaw wel tot confrontaties gekomen in het zuiden van de provincie. Doel van het offensief is een militaire basis, de luchthaven van gelijknamige regionale hoofdstad en de door Koerden gecontroleerde olievelden, aldus nog Rudaw op gezag van de veiligheidsraad van de Koerdische Autonome Regio.

De president van de Autonome Regio Massoud Barzani heeft de Koerden opgeroepen om geen "oorlog te starten" met Iraakse troepen. "Maar als ze aangevallen worden, krijgen ze groen licht om alle kracht te gebruiken", luidt het. De Koerdische gouverneur van Kirkoek, Najmiddin Karim, riep alle Koerden dan weer op om zich te bewapenen en de provincie te verdedigen.

Bagdad en Erbil ruziën al jarenlang over Kirkoek, maar sinds het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum op 25 september zijn de spanningen tussen beide fors opgelopen. De Koerden maken aanspraak op de olierijke stad, terwijl Kirkoek officieel geen deel uitmaakt van de Autonome Regio. In de zomer van 2014 namen de pershmerga's de controle over van de provincie nadat het leger er was gevlucht van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Bij het omstreden onafhankelijkheidsreferendum spraken de Koerden in Noord-Irak zich met een overtuigende meerderheid uit voor onafhankelijkheid. Het resultaat van de volksraadpleging wordt door de regering in Bagdad als ongrondwettelijk bestempeld.

Bron: Belga