Tientallen Saoedische prinsen en ministers opgepakt
Het is de 32-jarige kroonprins Mohammed bin Salman (foto) die de anticorruptiecampagne leidt. De kroonprins is de sterke man in Saoedi-Arabië. Hij kondigde een tijd terug aan dat hij het ultraconservatieve koninkrijk terug op het spoor van de gematigde islam wil zetten. Sinds kort mogen vrouwen er autorijden en zijn de bioscopen weer open.
Macht
Mohammed bin Salman kondigde hervormingen aan, maar liet tegelijkertijd dissidenten arresteren. Het ziet er naar uit dat hij elke interne tegenstem weg wil hebben voor zijn 81-jarige vader koning Salman officieel de macht aan hem overdraagt. Veel waarnemers denken dan ook dat de arrestaties meer met macht dan met corruptie te maken hebben. De actie van afgelopen weekend is in elk geval ongezien in het land. Op verschillende luchthavens werden privévliegtuigen aan de grond gehouden om te voorkomen dat mensen het land ontvluchtten.
Miljardair
Een van de arrestanten is de miljardair Al-Walid ben Talal, een van de vijftig rijkste mensen ter wereld en een neef van koning Salman. Ook het hoofd van de Nationale Garde, prins Miteb bin Abdullah, zou zijn opgepakt. Hij was een van de concurrenten van Mohammed om de troon te bestijgen. Het is niet duidelijk wat de aanklachten zijn tegen de opgepakte prominenten.
Mohammeds vader Salman is sinds 2015 koning van Saoedi-Arabië. Enkele maanden geleden schoof Salman de toenmalige kroonprins, zijn neef Mohammed bin Nayef, opzij ten voordele van zijn zoon. Die is al jarenlang zijn macht aan het uitbouwen en trekt nu de facto aan de touwtjes. De Saoedische koninklijke familie wordt vaak neergezet als een grote slangenkuil met duizenden familieleden die strijden om de macht.