VN binden strijd aan voor voortbestaan inheemse talen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Verenigde Naties hebben vandaag het 'Internationale Jaar van Inheemse Talen' gelanceerd, volgens de voorzitster van de Algemene Vergadering, Maria Fernanda Espinosa, om de inheemse talen die met uitsterven bedreigd zijn, "te vrijwaren, nieuw leven in te blazen en te bevorderen". Het komt erop aan "dringende maatregelen te nemen op nationaal en internationaal niveau". De planeet telt "370 miljoen inheemse mensen" en hun talen zijn "een culturele schat om te communiceren, kennis te delen en culturele specificiteiten, gebruiken en lokale waarden te bevorderen", aldus Maria Fernanda Espinosa. "2.680 inheemse talen zijn in gevaar en 90 procent daarvan zou tegen het einde van de eeuw kunnen verdwijnen als ze niet beschermd worden", waarschuwde de voorzitster.

Om dat te vermijden, "hebben we een sterkere samenwerking met de volkeren nodig" en "ik ben verheugd dat de lidstaten (van de VN) bereid zijn beleid en programma's uit te werken", met financiële onderbouw, "om de inheemse talen te vrijwaren en bevorderen".

In Canada werd deze week voor het eerst in de geschiedenis van het land een inheemse taal uit de provincie Manitoba in het Canadese parlement simultaan vertaald in het Engels en het Frans.

De rol van de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur (Unesco) "is uiterst belangrijk", meent Espinosa. Unesco is vastbesloten bij te dragen aan de verdediging van de talen. "Aan de hand van taal hebben mensen niet alleen deel aan hun geschiedenis, tradities, herinnering, denkwijze, betekenis en uitdrukking, maar, nog belangrijker, bouwen ze aan hun toekomst", aldus de organisatie.

Bron: Belga