Wereldrecord meertalig voorlezen gebroken in Schaarbeekse bibliotheek
In de bibliotheek Bib Sophia in Schaarbeek is zondagvoormiddag het Guinness Wereldrecord Meertalig Voorlezen (’most languages used in a reading relay’) gebroken. Kinderen en ouders van scholen in de buurt lazen het boek ’Meneer René’ van gevierd jeugdauteur Leo Timmers in 65 verschillende talen. Het vorige wereldrecord stond op naam van Qatar, met 50 talen.
De wereldrecordpoging was een initiatief van de Bib Sophia, de Schaarbeekse scholen en vzw Foyer. In elk van de 65 talen werd één zin voorgelezen van het boek, en tussen de talen mocht er maximum tien seconden wachttijd zijn. Een jury van experts, bestaande uit professoren en medewerkers van de universiteiten van Gent, Antwerpen, Brussel, en Louvain-la-Neuve, en professionele vertalers van de Europese instellingen, oordeelde of de taal correct was.
Kers op de taart
«Voor ons is het wereldrecord een kers op de taart, maar zelfs zonder record was dit een zeer geslaagde dag», zegt Schaarbeeks schepen van Nederlandstalige Cultuur en Onderwijs Adelheid Byttebier. «We wilden vooral de rijkdom aan talen die onze gemeente kent, positief in de kijker zetten. Kinderen mogen trots zijn op hun thuistaal.»
Sven Gatz, Brussels minister voor de Promotie van Meertaligheid, was ook enthousiast over het project: «We proberen meertaligheid zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen, en zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het belang. Dit initiatief toont hoe meertaligheid echt leeft bij onze bevolking.»
Rijkdom
«Taaldiversiteit op zich is een ramp, maar het wordt een rijkdom als die gekoppeld wordt aan meertaligheid», zegt professor Philippe Van Parijs, voorzitter van de Brusselse Raad voor Meertaligheid. «Iets samen kunnen doen met mensen die een andere taal spreken, met iemand in zijn eigen taal kunnen communiceren, is zo fantastisch, dat verandert die relatie fundamenteel. Daarnaast is lezen gewoon van levensbelang.»
Een standpunt dat ook gedeeld wordt door Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Brussel: «Kinderen voorlezen en laten kennismaken met taal, zodat ze zelf ook zin krijgen om te lezen, is een van de mooiste dingen. De thuistaal is daarvoor zeer belangrijk, net zoals het van belang is dat kinderen goed Nederlands leren, zodat ze alle kansen krijgen.»