Bordspel ‘Spokenchaos’: gluren door het sleutelgat
De klok slaat middernacht, het spookuur is aangebroken. De vloeren kraken, scharnieren piepen en het meubilair verplaatst zich zonder dat er iemand in de buurt is. In ‘Spokenchaos’ van Letheia gaan de klopgeesten op pad om kattenkwaad uit te halen met de hotelgasten.
We hebben het allemaal al eens meegemaakt. Je ligt rustig in je bed en plots klinkt het alsof er iemand in de woonkamer rondloopt of ben je er rotsvast van overtuigd dat iemand in de kasten aan het rommelen is. Gelukkig is het meestal je verbeelding of de kat die aan haar nachtelijke escapades begint, maar ben jij tijdens een van die momenten al eens door het sleutelgat gaan loeren? Wie weet betrap je dan wel echte spoken aan het werk!
In ‘Spokenchaos’ staat het hotel waar de gasten verblijven bekend om haar spokenactiviteit en is een trekpleister voor spokenjagers die ’s nachts een glimp proberen op te vangen van deze etherische wezens. Maar de geesten worden liever niet gezien en doen er alles aan om er stilletjes tussenuit te glippen. Toch kunnen ze niet aan de verleiding weerstaan om een hoop herrie te maken die iedereen uit zijn slaap houdt.
Stiekem spoken
De opzet van het spel is om zoveel mogelijk van jouw spoken naar de overkant van de lobby te loodsen, zonder dat ze door de hotelgasten betrapt worden. Elk spook dat succesvol aan de overkant geraakt levert je punten op. De speler die op het einde van de 5de ronde de meeste punten heeft, is deze nacht de winnaar.
Bij de start van een ronde trekt een speler een bewegingskaart die aangeeft hoeveel stappen zijn spoken mogen zetten. Hij mag deze stappen allemaal aan 1 spook toewijzen of ze verdelen over meerdere spoken. Als er een meubel op de kaart afgebeeld staat, mag de speler dit object door de kamer verschuiven naar een positie die zijn spoken beter uitkomt. De kans is ook groot dat door een meubel te verplaatsen een geest van je tegenstander plots open en bloot in de ruimte zweeft. Niets in de regels weerhoud je ervan om een plaaggeest te zijn die zijn tegenspelers dwarsboomt.
Aan het einde van elke ronde wordt een speler aangewezen die mag bepalen aan welke kant van het spelbord het sleutelgat geplaatst wordt. Vervolgens werpt die speler een dobbelsteen en plaatst het sleutelgat op het overeenstemmende kamernummer. Daarna kijkt iedereen om te beurt door het sleutelgat en worden alle spoken die gezien worden terug naar hun startpositie gebracht. Spoken die aan de glurende ogen weten te ontsnappen, mogen in de lobby blijven voor de volgende ronde.
Als het spel iets uitdagender mag, kan je de ‘klokslag middernacht’-module toevoegen. Dit zijn extra kaarten die er bijvoorbeeld voor zorgen dat plotsklaps alle meubels op hun kant vallen of dat een klein spook in een grote boeman verandert.
Ons verdict
‘Spokenchaos’ trekt de kaart van ongedwongen spelplezier. De spelregels zijn eenvoudig, je hoeft geen tijd uit te rekken om het spelbord op te zetten en het duurt niet langer dan noodzakelijk om uit te spelen. Je moet wel een beetje geluk hebben met de kaarten die je trekt en hopen dat een tegenstander het sleutelgat op de juiste plaats neerzet, zodat jouw spoken buiten schot blijven.
Het helpt wel om te plannen welke spoken je wanneer over het bord verplaatst en waar je ze het beste kan verstoppen. Het mechanisme met het sleutelgat om door te kijken is zeer inventief en zorgt ervoor dat spelers ook bewegen tijdens het spel.
Het spel wordt opvallend leuker met meer spelers (en dus meer spoken op het bord), omdat er dan om de haverklap geesten betrapt worden. Ook het deck met extra kaarten maakt het spel uitdagender en biedt een meerwaarde voor wie het basisspel enkele keren gespeeld heeft.
Het voelt verbazend fijn om eens een spook aan het werk te kunnen zien. Maar of je volgende keer thuis ’s nachts door het sleutelgat moet kijken als er geesten aan het rondwaren zijn, laten we aan jou over.
‘Spokenchaos’ is perfect voor het hele gezin, zeker nu Halloween voor de deur staat. Dit spel is verkrijgbaar bij de gespecialiseerde spellenzaak in jouw buurt.
Alles wat je echt wilt weten op Metrotime.be