Dit zijn de tien niet te missen docu’s van DOCVILLE

Elk filmfestival heeft ergens wel een documentaire in zijn programma. Maar als je de crème de la crème van die specifieke vertelvorm wil zien, moet je toch in Leuven zijn. Daar begint op woensdag 23 maart de 18de editie van DOCVILLE, de jaarlijkse hoogmis van alles wat documentaire is. Naast films staan er ook Q&A’s, lezingen en debatten op het programma, maar Metro pikte er alvast tien veelbelovende titels uit.

door
Ruben Nollet
Leestijd 4 min.

Cow

Ken je ‘Gunda’ nog, de mijmerende zwart-witfilm over het leven van een varken op een boerderij? In ‘Cow’ bewijst de Britse cineaste Andrea Arnold (‘Fish Tank’) dezelfde eer aan een melkkoe. Ze heet Luma, en we zien anderhalf uur lang hoe zij naar de wereld kijkt. Een levensechte film die je dwingt om je te verplaatsen in het standpunt van een levend wezen waar we gewoonlijk nooit bij stilstaan.

Duty of Care

Al jaren vecht filmmaker Nic Balthazar voor de klimaatzaak. Hij is — gelukkig — niet de enige. Een van de opmerkelijkste activisten is misschien wel de Nederlandse advocaat Roger Cox, die gewapend met de wet de strijd aanbindt met oppermachtige multinationals. In ‘Duty of Care’ volgt Balthazar hem op de voet, wat een portret oplevert dat een mens zowaar wat hoop geeft. Kunnen we gebruiken, denk ik dan.

Fire of Love

Vulkanen. De laatste tijd komen de vurige oprispingen van Moeder Aarde weer uitgebreid in het nieuws. Deze Canadese documentaire richt de camera op twee vulkanologen die ook een koppel vormen. In hun zoektocht naar de geheimen van hun favoriete natuurgeweld nemen ze soms enorme risico’s, maar ze verzamelen tegelijk ook beelden waar je heel stil van wordt.

Flee

Zondag is het weer zover: de Oscars. Een van de grote verrassingen is deze Deense documentaire, die maar liefst drie nominaties in de wacht sleepte (beste documentaire, beste internationale film en beste animatiefilm). Het gaat om het ware verhaal van een man die geplaagd wordt door herinneringen aan de tijd (in 1978) dat zijn familie wegvluchtte uit Afghanistan om te ontsnappen aan de burgeroorlog.

The Gig Is Up

Amazon, Uber, bol.com, Deliveroo, er is geen gebrek aan bedrijven die sneller goederen en diensten leveren dan de klant ze kan bestellen. Fijn voor die klant, minder goed nieuws voor de mensen die zich de naad uit het lijf werken om de deadlines te halen. Deze documentaire werpt een wereldwijde blik op het fenomeen van de ‘gig economy’, en het beeld dat ze schetsen, is niet fraai.

My Old School

Eén blik op het aanbod van Netflix zegt genoeg: ware verhalen over oplichters en bedriegers zijn tegenwoordig geweldig populair. Die zijn echter zelden zo bijzonder als wat ‘My Old School’ uit de doeken doet. De film laat allerlei mensen aan het woord over Brandon Lee, een merkwaardige jongen die in hun klas zat toen ze 16 waren. Van Lee zelf horen we enkel de stem, ‘geplaybackt’ door acteur Alan Cumming.

My Voice Will Be with You

Het is algemeen geweten dat verdoving geen gezonde praktijk is, maar bij operaties is het vaak een noodzakelijk kwaad. Of niet? Deze Belgische documentaire duikt in een fascinerend alternatief voor die chemische slaap: hypnose. Hij volgt twee gerenommeerde Belgische specialisten die met de kracht van hun stem en van suggestie ervoor zorgen dat patiënten zich niet langer bewust zijn van de pijn die ze ervaren.

1970

Hoe maak je een documentaire over een belangrijke historische gebeurtenis waarover geen beeldmateriaal bestaat? Onmogelijk, zeg je? Dan moet je ‘1970’ eens proberen, over de straatprotesten die Polen dat jaar meemaakte en de wrede onderdrukking door het communistische regime. Regisseur Tomasz Wolski doet het allemaal feilloos (en meeslepend) uit de doeken met… poppen.

Shadow Game

Documentaire en games, twee werelden die elkaar overlappen in ‘Shadow Game’. De Nederlandse film heeft het over jonge vluchtelingen die op zoek naar een beter leven door Europa trekken en onderweg allerlei hindernissen moeten overwinnen. In de gelijknamige game (die je kan spelen in de foyer van Cinema ZED) ben je zelf zo’n vluchteling en moet je al te herkenbare gevaren ontwijken.

Young Plato

De speciale focus van Docville ligt dit jaar op filosofie, de discipline die stilstaat bij alle aspecten van ons leven. Daar hoef je overigens geen grijze wijze voor te zijn, toont ‘Young Plato’. De Ierse documentaire speelt zich af op een lagere school in een ruwer deel van Belfast, waar een zelfverzekerde directeur en zijn team het plan opvatten om de jonge leerlingen filosofisch inzicht bij te brengen.

DOCVILLE, van 23 tot 31 maart in Leuven

Alle info: www.docville.be