MOOOV 2022: filmfestival met oog voor de wijde wereld
Het filmfestival MOOOV is dit jaar aan zijn tiende editie toe, maar de organisatoren halen al veel langer films uit de minder bekende windstreken naar België. Deze keer spreidt het festival zich over acht steden in heel Vlaanderen, en het aanbod oogt even divers als exotisch. Door het programma grasduinen geeft op zich al de indruk dat je een wereldreis maakt. Een voorproefje.
Yuni (Indonesië)
Gedwongen huwelijken komen wel vaker voor in verhalen uit andere culturen, maar de waarheid is niet altijd zo uitgesproken. ‘Yuni’, een film uit Indonesië, laat zien dat de druk voelen om te trouwen vaak geniepiger is. Het titelpersonage zit in haar laatste jaar middelbaar en droomt ervan om verder te studeren. Maar haar omgeving maakt dat moeilijk. Hoe dramatisch dat ook klinkt, ‘Yuni’ maakt er zowaar een warm en optimistisch verhaal van.
The Blue Girl (Iran)
Voetbal is koning, zelfs in de verste uithoeken van Iran. In ‘The Blue Girl’ zijn de kinderen van een Koerdisch bergdorp verzot op het spelletje. Enig probleem: waar zij wonen, is het niet zo simpel om een voetbalveld aan te leggen dat enigszins bespeelbaar is. Maar ‘niet simpel’ is niet hetzelfde als onmogelijk. Een stralende familiefilm die tussen de regels ook iets te zeggen heeft over gendergelijkheid.
Aloners (Zuid-Korea)
Professioneel succes is heilig, zeker ook in Zuid-Korea. De keerzijde van die medaille is diepe eenzaamheid, en daar gaat het over in het ingetogen drama ‘Aloners’. Hoofdfiguur Jin-ah werkt in een callcenter en is een onberispelijk toonbeeld van toewijding. Maar ze weet niet hoe ze in het dagelijks leven moet omgaan met anderen, zelfs niet met haar eigen vader.
Prayers for the Stolen (Mexico)
Mexico heeft ongetwijfeld veel mooie kanten, maar het is vaak de donkere zijde die we te zien krijgen. Ook in ‘Prayers for the Stolen’, een wurgend drama. Elke avond krijgen de inwoners van een afgelegen bergdorp de daver op het lijf, want elk moment kunnen de kartels binnenvallen om meisjes te roven. Eén oplossing: hun haar kort knippen, zodat ze op jongens lijken.
Once Upon a Time in Uganda (Oeganda)
Ooit gehoord van Wakaliwood? Het i
MOOOV vindt tot en met 2 mei in Beringen, Brugge, Deinze, Genk, Lier, Sint-Niklaas, Turnhout, Zaventem en online plaats. Alle info: www.mooov.be.