Nieuw Leuvens kunstwerk Oeratoom laat bezoekers een wandeling door de tijd maken

Op het Rector De Somerplein in Leuven is vrijdag een nieuw kunstwerk onthuld. Het werk, met de naam Oeratoom, stelt het uitdijende heelal voor, en spreidt zich uit over de hele Leuvense binnenstad. Zo kunnen bezoekers door het heelal en haar verschillende sterrenstelsels wandelen, en dus ook door de tijd reizen. Het werk vormt het sluitstuk van het KNAL!-festival in Leuven, dat volledig in het teken van het universum stond.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het werk op het Rector De Somerplein is een centraal medaillon met een diameter van ongeveer een meter, wat ons eigen gezichtspunt op aarde voorstelt. De installatie scant de hemel en toont via ledverlichting welke sterrenstelsels en andere hemellichamen zich op dat moment boven Leuven bevinden en op welke afstand.

Tachtig sterrenstelsels

Vanuit het centrale medaillon vertrekken tachtig andere kleinere medaillons, die elk een ander sterrenstelsel voorstellen. Zo is er het Andromedastelsel, dat op 25 centimeter van het centrale medaillon ligt, maar in werkelijkheid 2.500.000 lichtjaren van ons verwijderd is. Op die manier zijn er tachtig sterrenstelsels op de juiste schaal afgebeeld in de straten van Leuven: elke gestapte meter staat gelijk aan tien miljoen jaar. Zo wandelen mensen dus steeds verder en verder van de aarde weg, richting het beginpunt van het universum, de oerknal of dag nul. De Leuvense ring symboliseert dat beginpunt.

Oeratoom is een eerbetoon aan de Leuvense wetenschapper Georges Lemaître, grondlegger van de oerknaltheorie. Het tweejaarlijks KNAL!-stadsfestival was aan hem, aan het heelal en aan de verbeelding en verwondering daarrond, gewijd.