Slechts tien monumenten in Vlaanderen kregen bescherming in 2021
Eind vorig jaar telde het Vlaamse Gewest 11.429 beschermde monumenten. Dat zijn er amper tien meer dan in 2020 dezelfde tijd, wat 2021 een mager jaar maakt wat voor het beschermd patrimonium. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.
Het totaal aantal beschermde monumenten kwam eind vorig jaar - met tien nieuwe monumenten - op 11.429 te liggen. De aangroei van monumenten op deze lijst loopt de laatste jaren dus wat terug. Het cijfer van vorig jaar tekent schril af in vergelijking met piekjaren 2002 (+ 662), 2003 (+ 657) en 2004 (+ 723). In die periode lag de focus op een kwantitatief beschermingsbeleid naar Nederlands model, waar heel wat meer erfgoed een beschermde status heeft of krijgt.
Beleidskeuzes
Dat er vorig jaar amper beschermd patrimonium bijkwam, is dus geen toeval, maar vloeit voort uit afgebakende beleidskeuzes. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) wil deze beleidsperiode vooral inzetten op de evaluatie van het huidige beschermd erfgoed. Het Agentschap Onroerend Erfgoed gaat daarom met een «snelle screening» na of de bestaande beschermingen nog wel voldoen aan de criteria. Toch is er ook ruimte voor nieuwe beschermingen, verzekert het Agentschap. «Maar ze worden aan dezelfde hoge lat getoetst», klinkt het.
Zo kregen een afgebakend erfgoedlandschap en ook een cultuurhistorisch landschap vorig jaar bescherming. Daarnaast steeg de totale oppervlakte van beschermd patrimonium - dit omhelst archeologische sites, cultuurhistorische landschappen, stads- en dorpsgezichten, monumenten en erfgoedlandschappen - vorig jaar met ongeveer 10.500 hectare tot 68.274 hectare. Hierbinnen blijft cultuurhistorisch erfgoed prominent.