Beleef met deze tips een 100% geconnecteerde festivalzomer
Voor festivalgangers volstaat het al enkele jaren niet meer om gewoon naar een concert te kijken. Ze willen die unieke momenten ook delen met de wereld. Voor heel wat bezoekers is de eerste reflex dan ook om hun smartphone boven te halen, foto's en video's te maken en die live te delen op sociale media. Tien jaar geleden bezweken de netwerken van de operatoren soms onder de vele bezoekers. Maar sinds enkele jaren nemen die operatoren hun voorzorgen en installeren ze extra antennes rond de weides van de grootste festivals.
Belga / K. Van Accom
Zo plantte Proximus vorig jaar zeven mobiele stations met 3G- en 4G-antennes neer in Werchter. Die tijdelijke infrastructuur covert 3 km² en is het equivalent van twee keer de capaciteit van een stad als Leuven. Orange verdubbelt of verdrievoudigt dit jaar de capaciteit van zijn netwerk op 150 zomerevents. En ook BASE en Telenet versterken hun infrastructuur op de grote festivals. Deze zomer kan je dus naar hartenlust Facebook, Instagram en Twitter gebruiken om al die mooie momenten te delen.
Tot slot hebben sommige festivals ook een gratis wifinetwerk. Zeker checken dus, voor je je 3G/4G-forfait laat ontploffen.
Altijd eenvolle batterij
Foto R.V.
Smartphones hebben een pak voordelen, maar hun achilleshiel blijft de batterij. Zeker op een festival smelt je autonomie als sneeuw voor de zon. Vrienden bellen of sms'en om hen tussen duizenden andere festivalgangers terug te vinden, foto's en filmpjes delen op sociale media De kans is nihil dat je batterij het einde van de dag haalt. En arme kampeerders hebben natuurlijk geen stopcontact in hun tentje om hun smartphone 's nachts op te laden. De beste oplossing is investeren in een externe batterij. Die zijn tegenwoordig heel betaalbaar en je kan er je telefoon meerdere keren zorgeloos mee opladen.
Om helemaal gerust te zijn, kies je best voor een externe batterij met een capaciteit van minstens 10.000 mAh. Er zijn al goeie modellen te koop vanaf 15 euro. Onmisbaar voor elk festival!
Groene alternatieven
Foto R.V.
Er bestaan ook minder handige en duurdere, maar milieuvriendelijkere alternatieven om je smartphone op te laden. Zo zijn er rugzakken met een zonnepaneel, die alle toestellen opladen die erin zitten. Kostprijs: een vijftigtal euro voor de basismodellen en om en bij de honderd euro voor geavanceerdere versies.
Verder zijn er ook zonneladers. Die zijn kleiner en goedkoper dan een rugzak en laden al je elektronische toestellen op met een streepje licht. Op papier een lumineus idee, maar in de praktijk heb je vooral veel geduld en nog veel meer zon nodig.
Heb je na een intense festivaldag nog wat menselijke energie over en wil je alles geven voor een paar extra batterijstreepjes? Dan is de oplader met zwengel geknipt voor jou. Die werkt uitsluitend op spierballen. Maar maak je geen illusies: om je smartphone volledig op te laden, ben je wel een paar uurtjes aan het zwengelen. Enkel handig voor een noodgeval, wat ons betreft. Je vindt ze vanaf 30 euro online.
Of je kan natuurlijk aanschuiven aan een van de stands op de camping of de wei om je smartphone in alle veiligheid op te laden.
(tw)