Hoe overleeft je smartphonebatterij de festivals?
Een Nokia-telefoon ging soms wel twee tot drie weken mee op één batterijlading. Maar je smartphone hangt meestal elke dag aan de oplader. Hoe komt dat eigenlijk?
Gewend aan vooruitgang
Dat is simpel, vertelt Marnix Wagemaker van het batterijlab van de TU Delft. Waar telefoons door krachtigere processoren, mooiere schermen en meer geheugen veel meer energie zijn gaan slurpen, is de maximale capaciteit van batterijen die in een smartphone kunnen relatief veel minder hard vooruitgegaan.
"We zijn door processoren gewend aan enorme vooruitgang in relatief korte tijd. Die worden per paar jaar soms wel tien keer krachtiger. Als je dan kijkt naar de eerste Sony lithium-ionbatterij van 25 jaar geleden, zijn we nu een factor 2,5 a 3 verder, aldus Wagemaker tegenover Metro Nederland.
De oplossing voor festivals
De beste oplossing om je batterij zolang mogelijk te laten meegaan op de festivals is investeren in een externe batterij. Die zijn tegenwoordig heel betaalbaar en je kan er je telefoon meerdere keren zorgeloos mee opladen. Om helemaal gerust te zijn, kies je best voor een externe batterij met een capaciteit van minstens 10.000 mAh.
Groene alternatieven
Er bestaan ook minder handige en duurdere, maar milieuvriendelijkere alternatieven om je smartphone op te laden. Zo zijn er rugzakken met een zonnepaneel, die alle toestellen opladen die erin zitten. Kostprijs: een vijftigtal euro voor de basismodellen en om en bij de honderd euro voor geavanceerdere versies.
Verder zijn er ook zonneladers. Die zijn kleiner en goedkoper dan een rugzak en laden al je elektronische toestellen op met een streepje licht. Op papier een lumineus idee, maar in de praktijk heb je vooral veel geduld en nog veel meer zon nodig.
Heb je na een intense festivaldag nog wat menselijke energie over en wil je alles geven voor een paar extra batterijstreepjes? Dan is de oplader met zwengel geknipt voor jou. Die werkt uitsluitend op spierballen. Maar maak je geen illusies: om je smartphone volledig op te laden, ben je wel een paar uurtjes aan het zwengelen. Enkel handig voor een noodgeval, wat ons betreft. Je vindt ze vanaf 30 euro online.
Of je kan natuurlijk aanschuiven aan een van de stands op de camping of de wei om je smartphone in alle veiligheid op te laden.