Controversiële chatsite Omegle stopt ermee: «Psychologisch en financieel onhoudbaar»

Na 14 jaar geeft Omegle, de controversiële chatsite die vreemden met elkaar in contact bracht, er de brui aan. De site is «financieel en psychologisch onhoudbaar» geworden, zegt oprichter Leif K Brooks in een persbericht.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Wie opgroeide rondom de jaren 10 heeft ongetwijfeld bedenkelijke herinneringen overgehoudenaan Omegle. De webcamsite bracht onbekenden met elkaar in contact onder de slogan «Talk To Strangers» (ofwel: praat met onbekenden). Aanvankelijk was het een mooi concept: jongeren van over de hele wereld konden met elkaar chatten of praten via de webcam, muzikanten deelden er hun serenades aan een willekeurig publiek, YouTubers haalden er pranks of goocheltrucs uit... Het leek best onschuldig. Tijdens de coronacrisis leefde de site zelfs even opnieuw op, toen jongeren in isolatie meer dan ooit op zoek waren naar verbinding.

Maar Omegle had ook een duistere kant. Het anonieme aspect van de site, zorgde ervoor dat groomers en pedofielen er vrij spel kregen. Wie van gesprek naar gesprek hopte op het platform, kwam ongetwijfeld één keer geslachtsdelen tegen. Maar het ging ook verder dan dat. De site werd bijvoorbeeld de afgelopen jaren in meer dan 50 rechtszaken tegen pedofielen genoemd.

Duistere kant

Ook Leif K Brooks zag zijn platform transformeren tot iets dat hij nooit voor ogen had: «Als het internet een ‘global village’ moet voorstellen, dan was Omegle bedoeld als een manier om te slenteren door de straat en gesprekken aan te knopen met de onbekenden die je onderweg tegenkwam.»

Brooks kon evenwel niet meer wegkijken van de schaduwkant van zijn platform: «Ik kan geen verantwoordelijkheid opnemen voor Omegle zonder te erkennen dat sommige mensen er misbruik van gemaakt hebben, inclusief zij die afschuwelijke misdaden pleegden», klinkt het verder in zijn statement. Hij voegt eraan toe dat hij geprobeerd heeft om terug te vechten door content te modereren of samen te werken met de autoriteiten.

Die strijd bleek evenwel te duur als stresserend, zegt Brooks.»Helaas overwint het goede niet altijd. De strijd om Omegle is verloren. Omegle is onhoudbaar geworden, zowel financieel als psychologisch. Ik wil eerlijk gezegd geen hartaanval hebben in mijn dertiger jaren.»

Brooks bedankt iedereen die Omegle «voor positieve doeleinden» gebruikt heeft. «Het spijt me dat ik niet voor jullie kon blijven vechten.»

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be