«Gehospitaliseerde coronapatiënten vertonen meer tekenen van hersenschade dan Alzheimerpatiënten»
Een nieuwe studie van New York University Grossman School of Medicine wijst uit dat bepaalde indicatoren van breinschade hogere waarden optekenen bij gehospitaliseerde COVID-patiënten tijdens hun infectieperiode dan bij Alzheimerpatiënten die niet besmet zijn met het coronavirus.
«Onze studie wijst uit dat gehospitaliseerde coronapatiënten, en in het bijzonder zij die neurologische symptomen ervaren tijdens hun infectie, tekenen van breinschade vertonen die even sterk of zelfs sterker aanwezig zijn dan bij Alzheimerpatiënten», zo verklaarde hoofdonderzoeker Jennifer Frontera, professor in de neurologie, in een persbericht van de universiteit.
Welke tekenen van breinschade ontwikkelen gehospitaliseerde coronapatiënten het vaakst? De auteurs van het onderzoek wijzen toxische metabole encefalopathie (TME) aan als hoofdindicator, een neurologische aandoening die wordt veroorzaakt door blootstelling aan zware metalen zoals lood of aan neurotoxische organische oplosmiddelen zoals tolueen. Symptomen gaan van verwardheid tot coma door de reactie van het afweersysteem, nierfalen en zuurstoftekort.
Het onderzoeksteam bestudeerde 251 gehospitaliseerde coronapatiënten in de eerste maanden van de pandemie, in 2020. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 71 jaar. Allen hadden over het algemeen een goede gezondheid zonder klachten van dementie of cognitieve achteruitgang voorafgaand aan hun corona-infectie.
Bloedwaarden
De patiënten werden vergeleken met een controlegroep uit het Langone's Alzheimer's Disease Research Center. Die groep bestond uit 54 gezonde mensen, 54 mensen met een milde vorm van cognitieve achteruitgang en 53 Alzheimerpatiënten. Geen enkel lid van de controlegroep raakte besmet met corona tijdens de loop van het onderzoek.
De vorsers letten vooral op drie bloedwaarden die de mate van neuronenschade in het brein aangeven en de concentratie van vier andere stoffen en cellen in de hersenen. De grote aanwezigheid van twee daarvan, amyloid-beta 40 en 42, is kenmerkend voor Alzheimerpatiënten.
Risico op dementie
De resultaten tonen aan dat drie bloedwaarden – glial fibrillary acidic protein (GFAP), neurofilament light chain en ubiquitin carboxy-terminal hydrolase L1 (UCHL1) – significant hoger lagen bij gehospitaliseerde coronapatiënten dan bij Alzheimerpatiënten. Het neurofilament (eiwit dat zenuwcellen hun ‘geraamte’ geven) neurofilament light chain was zelfs 179% meer aanwezig. De indicatoren van breinschade lagen tot 124% hoger bij coronapatiënten die het virus niet overleefd hadden dan bij coronapatiënten die wel genazen.
De onderzoekers willen nu naar eigen zeggen een antwoord formuleren op de vraag of de hoge concentratie van die bloedwaarden betekent dat gehospitaliseerde coronapatiënten ook een hoger risico hebben om dementie te ontwikkelen.