Bamboesoort bloeit voor het eerst in 120 jaar: «Dit kan dramatische gevolgen hebben»
Er is een bamboesoort die zwarte bamboe wordt genoemd, die maar één keer om de 120 jaar bloeit. Om het nog wat dramatischer te maken sterven de planten bovendien na het uitbloeien. En net dit kan voor problemen zorgen.
Met een kloof van meer dan een eeuw tussen twee bloeiperioden krijgen plantkundigen niet veel kans om te bestuderen hoe ze opbloeien. De laatste grote bloei vond plaats in 1908, maar er was ook bloei tussen 1903 en 1912, waardoor de volgende grote bloei rond 2028 valt.
Een mogelijke ramp
In 2020 vonden onderzoekers van de Hiroshima Universiteit echter een plant die lekker vroeg bloeide om de menigte voor te zijn en ze maakten van de gelegenheid gebruik om te bestuderen hoe de plant zich hernieuwt. Helaas ontdekte het team dat de volgende bloei een ramp zou kunnen zijn voor de bamboeproductie en het milieu.
«De bamboe produceerde geen levensvatbare zaden die kunnen ontkiemen», zei auteur Toshihiro Yamada in een verklaring. «De productie van bamboescheuten stopte na de bloei. Er was geen teken van voortplantingvan deze bamboe na de bloei gedurende de eerste drie jaar.»
«Alle halmen stierven»
Het team vond ook geen ongeslachtelijke voortplanting door de plant.
«Alle halmen stierven op de onderzoekslocatie en er was geen teken van regeneratie door zaad, halm of dwergstammen», voegde het team eraan toe in hun artikel. «Deze resultaten suggereren een duistere toekomst voor de zwarte bamboe in Japan: de soort is mogelijk moeilijk te regenereren na de bloei.»
Economische en ecologische impact
De auteurs verwachten dat de regeneratie van de bamboe traag zal verlopen en meerdere jaren zal duren. Tijdens deze periode kan de bamboe niet geoogst worden, wat een aanzienlijke economische impact zal hebben. De plant is namelijk zeer populair als decoratiestuk.
«Een ander punt van zorg met betrekking tot deze terugval zijn de gevolgen voor het milieu», voegen ze eraan toe, «die kunnen leiden tot drastische veranderingen in vegetatie en bodembedekking.»
Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be