Dominica gaat eerste reservaat voor potvissen oprichten
Dominica, de kleine eilandstaat in de Caraïbische Zee, kondigt maandag de oprichting aan van het eerste reservaat voor potvissen ter wereld. Commerciële visvangst zal er verboden zijn.
De zone strekt zich uit over bijna 800 km2 voor de kust van Dominica. Dat komt ongeveer overeen met de oppervlakte van het eiland zelf.
Het land hoopt op deze manier op meer inkomsten uit toerisme. Maar dankzij de walvisachtigen zou het ook mogelijk zijn om op een natuurlijke manier meer koolstofdioxide op te slaan in de onderwaterwereld. «De ongeveer tweehonderd potvissen die in onze zee leven zijn dierbare inwoners van Dominica», zegt premier Roosevelt Skerrit in een persbericht.
Populatie bedreigd
Potvissen zijn de grootste roofdieren met tanden op deze planeet. Ze kunnen tot zestien meter lang worden. De dieren komen overal ter wereld voor, maar ze houden vooral van het heldere water van Dominica, dat ideaal is om zich te voeden en om hun nageslacht groot te brengen. Bioloog Shane Gero, die sinds 2005 potvissen in Dominica bestudeert, toonde in zijn onderzoek aan dat de populatie afneemt, door botsingen met schepen, plasticvervuiling en bijvangst.
Er zal nu een corridor gegraven worden zodat schepen in Roseau kunnen aanleggen, de hoofdstad van het eiland, zegt Francine Baron, hoofd van het agentschap voor klimaatresiliëntie van Dominica. Schepen van meer dan achttien meter zullen waarschijnlijk verboden worden, terwijl kleinschalige visvangst wel toegelaten blijft.
Klimaatvoordelen
Kristen Rechberger, oprichtster van Dynamic Planet, een bedrijf dat de regering van Dominica adviseert, zegt dat het de bedoeling zou zijn om een gelijkaardig concept te ontwikkelen als het toeristische programma voor berggorilla’s in Rwanda. Bezoekers betalen er 1.500 dollar voor een trektocht van een dag en kunnen een uur doorbrengen met de primaten.
De potvissen bieden overigens ook voordelen voor het klimaat. Hun ontlasting is rijk aan voedingsstoffen. Ze begunstigen zo de aanmaak van plankton, dat op zijn beurt het broeikasgas CO2 absorbeert. Enric Sala, oprichter van de ngo Pristine Seas, die ook Dominica adviseert, zegt dat de naar schatting 250 walvissen in de wateren van Dominica goed zijn voor jaarlijks 4.200 ton CO2, het equivalent van 5.000 auto’s die uit roulatie worden gehaald.
Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be