Engelands enige tuimelaarpopulatie met uitsterven bedreigd

Engelands enige eigen populatie van tuimelaars wordt ernstig bedreigd door een combinatie van menselijke activiteit, milieuvervuiling en moeilijkheden om jongen groot te brengen tot volwassen dieren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 2 min.

Bijna tien jaar lang werkten wetenschappers en natuurorganisaties aan de Engelse Kanaalkust samen met burgerwetenschappers om de dolfijnenpopulatie in kaart te brengen. Nooit eerder werd zo een preciezer beeld gekregen van de populatie, hun bewegingen, hun sociale interacties en hun uitdagingen. Onderzoekers schatten dat de school momenteel nog bestaat uit amper 48 dolfijnen, ongeveer de helft van de meeste tuimelaarpopulaties die aan de kust leven. Dat is ook ongeveer tien keer kleiner dan een school die aan de Franse Kanaalkust leeft.

Dringende maatregelen

De uitdagingen van de school zijn des te groter, omdat ze leven op een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. Bovendien zijn er regelmatig langere periodes van vervuiling en is er de druk van de visserij. De onderzoekers roepen daarom op tot dringende maatregelen om de populatie en zijn habitat te beschermen. Mogelijk zal de groep dieren het anders niet overleven.

Het onderzoek werd geleid door de Cornwall Wildlife Trust en wetenschappers van de Universiteit van Plymouth. Zij verzamelden en analyseerden de data van waarnemingen, via het South Coast Bottlenose Dolphin Consortium. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Animal Conservation.

Wetenschappers brachten de populatie tuimelaars voor het eerst in kaart midden jaren negentig. In 2017 ging er opnieuw wetenschappelijke aandacht uit naar de dolfijnen, nadat de Cornwall Wildlife Trust zijn bezorgdheid had geuit over hun lot.

Uit waarnemingen blijkt dat de dolfijnen van deze school leven tussen North Cornwall, in het uiterste zuidwesten van Engeland, en East Sussex, in het zuidoosten. Sommige van de tuimelaars, die herkenbaar zijn aan hun unieke vinmarkeringen, reisden tot 760 kilometer.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be