G7 wil tegen 2040 komaf maken met plasticvervuiling
De landen van de G7 willen plasticvervuiling tegen 2040 tot nul herleiden. Dat hebben de ministers van Klimaat, Energie en Milieu aangekondigd op een bijeenkomst in het Japanse Sapporo.
«We verbinden ons ertoe om een einde te maken aan plasticvervuiling, met de ambitie om bijkomende plasticvervuiling tegen 2040 tot nul te herleiden in de schoot van de G7», zo staat in de gemeenschappelijke slotverklaring.
De zeven grote industrielanden (Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en Canada) willen die doelstelling realiseren via de uitbouw van een kringloopeconomie en de reductie of afschaffing van het gebruik van wegwerpplastic en niet-recycleerbare plastic.
De ministers spraken zich in Japan ook uit voor een «versnelling» van de uitstap uit fossiele brandstoffen in alle sectoren, maar nieuwe deadlines werden er niet geformuleerd.
Europa
Over minder dan tien jaar, tegen 2030, moeten alle verpakkingen op de Europese markt recycleerbaar zijn, weliswaar op een economisch haalbare manier. Die doelstelling formuleerde de Europese Commissie eind vorig jaar al. Om op termijn de hoeveelheid verpakkingen fors te verminderen, heeft ze nieuwe regels voorgesteld die ervoor moeten zorgen dat ook bij verpakkingen de beginselen van de circulaire economie worden gevolgd: verminderen, hergebruiken en recycleren.
Momenteel produceert de gemiddelde Europeaan iets minder dan 180 kg verpakkingsafval per jaar. In de afgelopen tien jaar is de hoeveelheid van dat afval in Europa met meer dan 20% toegenomen. Als er geen maatregelen genomen worden, mag tegen 2030 een stijging met nog eens 19% worden verwacht.
Danone voor de rechter
Begin dit jaar hebben verschillende ngo’s nog de Franse zuivelproducent Danone voor een Franse rechtbank gedaagd vanwege de grote hoeveelheden plastic die gebruikt wordt bij het verpakken van producten en die vervolgens in de natuur terechtkomt.
Danone (100.000 werknemers, meer dan 24 miljard euro aan jaaromzet) gebruikte in 2021 ongeveer 751.000 ton plastic, volgens haar laatste jaarverslag. De groep heeft zich ten doel gesteld tegen 2025 verpakkingen te ontwerpen die ‘100 procent recycleerbaar, herbruikbaar of composteerbaar’ zijn. Ngo’s bekritiseren het bedrijf omdat het zich concentreert op het recyclen van zijn verpakkingen in plaats van het probleem bij de bron aan te pakken door het gebruik van plastic te verminderen, bijvoorbeeld ten gunste van statiegeldflessen.