Klimaatverandering luidt «angstaanjagende toekomst» in, zegt VN-Mensenrechtencommissaris

De klimaatverandering dreigt te leiden tot een toekomst van hongersnood en «werkelijk aangstaanjagend» lijden. Daarvoor heeft de Hoog Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Volker Türk, maandag gewaarschuwd. De wereldleiders denken dat woorden volstaan om de crisis te bestrijden, en ze denken enkel op korte termijn, hekelde Türk tijdens een bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad.

door
Belga
Leestijd 2 min.

«Onze leefomgeving staat in brand, smelt, overstroomt, is uitgeput, droogt op en is stervende», zei Türk nog, die zei te vrezen voor een «dystopische toekomst». De VN-topman deed de uitspraken tijdens een vergadering over het recht op voedsel. «Dat recht is volledig bedreigd door de klimaatverandering: oogsten, veestapels en ecosystemen worden verwoest door extreme klimaatverschijnselen.»

Tijd om op te treden

Die verschijnselen doen zich herhaaldelijk voor, wat de heropbouw onmogelijk maakt voor gemeenschappen, waardoor ze er niet in slagen in hun behoeften te voorzien.

«Ruim 828 miljoen mensen kregen in 2021 te maken met honger, en verwacht wordt dat de klimaatverandering tegen 2050 nog eens 80 miljoen mensen zal blootstellen aan het risico op honger», ging Türk verder. «Zo zullen gigantische noden en wanhoop ontstaan.»

De klimaatverandering bestrijden is een mensenrechtenkwestie, vindt Türk. «Er is nog tijd om op te treden, maar dat moet nu gebeuren. Die toekomst van honger en lijden kunnen we niet doorgeven aan onze kinderen en hun kinderen (...) Wij, de generatie die over de krachtigste technologische middelen ooit beschikt, heeft de mogelijkheid om dat te veranderen.»

De klimaattop COP28, eind dit jaar in Dubai, moet baanbrekend worden, vindt de VN-Mensenrechtencommissaris. Daar moet een einde gemaakt worden aan de «zinloze subsidies» voor fossiele brandstoffen.

Wat je echt wilt weten op Metrotime.be