Voedselafval moet vanaf volgend jaar verplicht bij gft of compost
Vanaf 1 januari 2024 moeten we voedselafval verplicht sorteren bij het gft-afval of op de composthoop. Dat kondigt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) maandag aan. Vlaamse gezinnen gooien jaarlijks 224.027 ton eetbaar voedsel weg, wat neerkomt op gemiddeld 34 kilo per Vlaming. Het leeuwendeel van de voedselresten komt terecht in de restafvalzak en wordt verbrand, terwijl ze anders nog voor biogas of compost kunnen dienen.
De voedselresten die de Vlamingen weggooien, kunnen volgens OVAM nuttig worden ingezet als ze bij het groente-, fruit- en tuinafval belanden. Gft vormt immers de basis voor compost. Daarom wordt de momenteel selectieve gft-ophaling vanaf 1 januari 2024 verplicht.
Tot drie winkelkarren voedsel verspild
«Wanneer we omrekenen hoeveel geld het voedselverlies kost, zien we dat elk gezin ongeveer 369 euro aan voeding weggooit: het equivalent van twee tot drie volle winkelkarren», zegt Jan Verheyen, woordvoerder van de OVAM. «Dat staat toch behoorlijk in contrast met het feit dat meer dan 60% van de Vlamingen naar eigen zeggen moeite heeft om voedsel weg te gooien.»
Het weggegooide voedsel wordt niet zinvol gerecupereerd, want het grootste deel - zo’n 26 kg per inwoner - komt terecht in de restafvalzak. Slechts 11,7% komt terecht bij het gft en 10% op de composthoop.
Selectieve inzameling wordt verplicht
Voedselresten kunnen nochtans omgezet worden in dierenvoeder, biogas of compost. Om dat te stimuleren, zal de selectieve inzameling in Vlaanderen vanaf volgend jaar verplicht worden.
«Organisch afval zal verplicht apart gehouden moeten worden. Dat hoeft niet enkel via een gft-inzameling te gebeuren. Ook thuis composteren is een manier om voedselafval nuttig te houden en voedsel uit de restafvalzak te mijden», zegt de OVAM-woordvoerder. De verplichting zal gelden voor zowel bedrijven als gezinnen.