Voor het eerst een dag met meer dan 2 graden opwarming
De gemiddelde temperatuur lag vorige weekvrijdag meer dan 2 graden Celsius hoger dan in het pre-industriële tijdperk. Op die ene dag werd dus de bovengrens afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs overschreden. Dat heeft de Europese klimaatdienst Copernicus bekendgemaakt.
De drempel zou echter gemiddeld over meerdere jaren moeten worden overschreden om de drempel van het Parijs-akkoord als gepasseerd te beschouwen.
De overeenkomst, die in 2015 werd ondertekend aan het einde van COP21, heeft als doel om de stijging van de gemiddelde temperatuur wereldwijd tot ver onder de 2 graden boven het pre-industriële niveau te houden en zich te blijven inspannen om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graad boven het pre-industriële niveau.
In een speciaal rapport van het IPCC in 2018 definieerden de klimaatexperts die bijeenkwamen onder leiding van de Verenigde Naties opwarming als een gemiddelde «over een periode van 30 jaar» in vergelijking met de referentieperiode 1850-1900.
Het huidige klimaat is met ongeveer 1,2 graden opgewarmd ten opzichte van 1850-1900.
Deze eerste dag boven de drempel van 2 graden maakt deel uit van een reeks records: de maanden juni tot oktober waren al de warmste ooit gemeten in de wereld, volgens Copernicus. De klimaatdienst verwacht dat 2023 het jaarrecord van 2016 zal overtreffen.
Oktober 2023 was 1,7 graden warmer dan de gemiddelde oktober in de periode 1850-1900, zei het observatorium begin november.
Wetenschappers waarschuwen dat die recordtemperaturen zullen leiden tot droogtes die zullen leiden tot hongersnood, verwoestende branden en sterkere orkanen. Dat alles vormt de achtergrond bij de 28e klimaatconferentie (COP28) van de Verenigde Naties, die plaatsvindt van 30 november tot en met 12 december in Dubai.
Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be