Acht tips om thuis energie te besparen
Loop je thuis nog altijd in een T-shirt rond terwijl het kwik buiten met de 0°C flirt? Zet dan de verwarming een graadje (of twee) lager. De ideale temperatuur in huis is tussen 19°C en 21°C. Perfect als je een trui aantrekt of onder een warm dekentje in de zetel zit. Volgens een studie van Energy Saving Trust kan een gezin 90 euro op zijn jaarlijkse energiefactuur besparen door de verwarming 1°C lager te zetten. Denk er ook aan je thermostaat lager te zetten wanneer je op het werk bent of slaapt. Programmeer hem gewoon een uur voor je thuiskomt of wakker wordt. Een simpel gebaar waarmee je flink wat kan besparen.
Het is iets wat we niet genoeg doen: radiatoren ontluchten. Nochtans is dat de beste manier om de lucht in de leidingen te evacueren, waardoor het water beter circuleert en dus de warmte beter verspreidt. Zo worden je radiatoren sneller warm.
Wasmachines en vaatwassers zijn apparaten die ons dagelijks leven veel gemakkelijker maken. Kers op de taart: je kan er ook nog eens gemakkelijk water en elektriciteit mee besparen. Gebruik ze bijvoorbeeld tijdens de daluren. En als je vaat niet te vuil is, laat je vaatwasser dan draaien in de ecomodus. Zo verbruikt hij minder. Was je kleren het liefst op 30°C en in ecomodus, als die beschikbaar is. Een laatste tip: gebruik deze twee machines enkel als ze vol zijn.
De afstandsbediening is je beste vriend tijdens een gezellig filmavondje, maar ook een gevaar voor je elektriciteitsrekening. Vergeet niet dat je televisietoestel gewoon in stand-by gaat als je het uitzet met je afstandsbediening. Het blijft dus energie verbruiken, zelfs als je niet kijkt. Idem voor heel wat andere elektrische apparaten die blijven werken, ook als je ze niet gebruikt. Naast huishoudapparaten gaat het hier ook om gameconsoles, computers en decoders.
Elke dag ga je meermaals naar het toilet, zonder stil te staan bij het waterverbruik. Nochtans zijn er verschillende manieren om dat te verminderen. De eenvoudigste is een systeem installeren met twee knoppen voor 'halve spoelingen'. Zonder te vergeten dat je niet elke keer hoeft door te trekken. Je kan je toilet ook aansluiten op een systeem dat regenwater hergebruikt. Wat de douche betreft, kies je best voor een spaardouchekop. Die verbruikt veel minder water dan een gewone. En blijf alsjeblieft niet langer onder de douche dan nodig is.
Een deksel op de pot zetten als je water kookt, je eten laten afkoelen voor je het in de frigo zet, de juiste pannen gebruiken, spaarlampen installeren, de kraan dichtdraaien wanneer je je tanden poetst... Met al deze kleine dagelijkse gestes kan je flink besparen op je energiefactuur. Eén gouden regel: let in huis altijd op slechte gewoonten die je energie doen verliezen.
Slimme gsm
Je hoeft niet iedere dag je smartphone op te laden als je er energiebewust mee omspringt. En dan hebben we het niet per se over schermtijd verminderen, maar over een slimme omgang met je telefoon. Zet je gsm bijvoorbeeld ’s nachts op vliegtuigstand, zet je bluetooth uit als het niet nodig is en bekijk welke apps erg veel energie verbruiken. Zo bespaar je een hoop oplaadsessies, en energie.
Ontdooi je diepvries
Af en toe is het nodig om je diepvries te ontdooien. Het is niet de bedoeling om alle potjes spaghettisaus te ontdooien, maar wel om die dikke ijslaag die gevormd werd op de diepvrieswand te laten smelten. Een laagje van 2 millimeter zorgt namelijk al voor 10% meer verbruik dan gewoonlijk.